U Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa! U jednom uzorku našli oba soja

26.03.2021

09:06 >> 09:54

0

Britanski i južnoafrički sojevi virusa korona izolovani su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

U Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa! U jednom uzorku našli oba soja
Copyright Tanjug/Jens Buettner/dpa via AP)

U Republici Srpskoj detektovano je postojanje britanskog i južnoafričkog soja virusa, a posebno je zanimljivo to što je jedan uzorak bio pozitivan na oba soja.

Britanski i južnoafrički sojevi virusa korona izolovani su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Testiranje je izvršeno na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

– S obzirom na činjenicu da je krajem februara primećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, i povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolevanje osoba koje su već prebolovale virus korona, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme – saopšteno je iz UKC Srpske.

Pročitajte još

Prvi set uzoraka prikupljen je u prvih 15 dana marta, a od 93 uzorka, u 66,66 odsto ili dve trećine pokazano je prisustvo britanskog i južnoafičkog soja virusa.

Naredna analiza obuhvatiće uzorke prikupljenje od 15. do 31. marta da bi se, kako navode, ispratila dinamika cirkulacije ovog soja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike