Danas najveći crnogorski nacionalisti, a pre 30 godina hrlili da brane srpstvo: Kako je Cetinje postalo uporište separatista (FOTO)

29.03.2021

20:45 >> 20:33

0

Autor: M. I.

Danas bi, verovatno, mnogi od Cetinjana sa spiska da sakriju svoje srbovanje

Danas najveći crnogorski nacionalisti, a pre 30 godina hrlili da brane srpstvo: Kako je Cetinje postalo uporište separatista (FOTO)
Copyright Printscreen/Youtube, RTV Cetinje

Najjače uporište nacionalnih Crnogoraca u današnjoj Crnoj Gori je Cetinje. Ovo je opština sa najmanjim procentom Srba u ovoj zemlji – samo 3,8 odsto, dok je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju čak 86,5 odsto glasalo “za”.

Prethodnih godina ovo mesto postalo je centar crnogorskih separatista, a na brojnim protestima koji su tamo organizovani mogle su se čuti i pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Да не би манипуланти и обмањивачи ширили дезинформације о учешћу Цетиња у рату 1991.г !!!🤮🤮🤮

НА ЦЕТИЊУ ЈЕ ОДЗИВ НА…

Posted by Јован Маркуш on Недеља, 28. март 2021.

Ipak, ne tako davno, Cetinjani su znali kojeg su porekla i šta su po nacionalnosti. Početkom ratova 90-ih godina prošlog veka, kada je srpski narod bio najugroženiji, ovo je bila opština sa ogromnim procentom odziva na vojni poziv.

Publicista Jovan Markuš objavio je spisak svih vojnih obveznika i dobrovoljaca sa Cetinja koji su 1991. godine pohrlili da brane svoj narod.

– Na Cetinju je odziv na vojni poziv za rat 1991. godine bio preko 90 odsto i plus tome još 554 muška i ženska dobrovoljca, koji prema mobilizaciji nisu imali nikakvu vojnu obavezu – navodi Markuš.

On navodi da je spisak dobrovoljaca, kojima treba odati dužno priznanje za patriotizam, svojevremeno javno objavljen u ,,Cetinjskom listu“ od 6.oktobra 1991. g. na tri stranice.

Danas bi, verovatno, mnogi od Cetinjana sa spiska da sakriju svoje “srbovanje”, ali izneti podaci su neumoljivi. Postavlja se pitanje šta je to nateralo nekadašnje Srbe da se, za samo nekoliko godina, odreknu svog porekla, a svoj novi identitet grade na srbofobiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike