Zaev o novim donacijama vakcine iz Srbije: "Pravi prijatelji se prepoznaju u teškim trenucima"

01.04.2021

14:54

0

Autor: J.B.O.

Vlade Severne Makedonije i Srbije postigle su sporazum o doniranju 40. 000 vakcina Sputnik V

Zaev o novim donacijama vakcine iz Srbije: "Pravi prijatelji se prepoznaju u teškim trenucima"
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je kao veliki gest prijateljstva novu donaciju vakcina iz Srbije, uz poruku da se pravi prijatelji prepoznaju u teškim trenucima.

Vlade Severne Makedonije i Srbije postigle su sporazum o doniranju 40. 000 vakcina “Sputnik V”, od kojih je prva kolicina od 20.000 doza komponente 1 stigla danas u Skoplje. Preostalih 20.000 doza komponente 2 stići će u narednom periodu.

Zaev je, prilikom dočeka nove donacije Srbije, rekao da te vakcine stižu u ključnom trenutku za Severnu Makedoniju, jer će osiguraće da ne dođe do prekida masovne vakcinacije koja počinje večeras.

– Ovo je čin ogromnog prijateljstva Srbije, koja je već pomogla Makedoniju sa 8.100 vakcina “Fajzer”, kojom smo uspešno vakcinisali naše heroje – medicinske radnike – rekao je on.

Zaev je ukazao da od večeras počinje masovna vakcinacija u Severnoj Makedoniji “AstraZeneka” vakcinama, a donacija Srbije osiguraće da ne dođe do prekida tog procesa do dolaska novih količina vakcina preko KOVAKS programa, i dogovora sa Rusijom, Kinom i proizvođačima.

– Preneo bih zahvalnost celog makedonskog naroda prijateljskom srpskom narodu na značajnoj pomoći. Zahvalio bih se predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić i celom državnom rukovodstvu Srbije – istakao je on.

Apelovao je na građane Makedonije da se prijave za vakcinaciju, dodajući da su sve vakcine proverene, međunarodno testirane, i da, od brzine imunizacije zavisi koliko će trajati borba protiv nevidljivog neprijatelja – koronavirusa.

On je preneo da je lično pre par dana zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za donaciju kako ne bi bio doveden u pitanje proces vakcinacije.

– Spski narod je podelio svoje količine sa makedonskim narodom i to ne možemo nikada zaboraviti – ponovio je Zaev svoju i zahvalnost građana severne Makedonije Srbiji.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče ukazao je i da se u proteklim danima u Srbiji vakcinisalo oko 10.000 Makedonaca.

Pročitajte još:

On je preneo da je sa srpskim kolegom Zlatiborom Lončarem razgovarao o razmeni informacija o u Srbiji vakcinisanim Makedoncima, kako bi bili evidentirani u svojoj zemlji.

– To što je Srbija učinila, nijedna druga zemlja u svetu nije – naglasio je Filipče.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike