Smena zbog Srebrenice: Krivokapić opoziva ministra Leposavića!

05.04.2021

09:52 >> 11:35

0

Autor: J.S.J.

Crnogorski premijer kaže - ovo je pokušaj rušenja vlade iznutra

Smena zbog Srebrenice: Krivokapić opoziva ministra Leposavića!
Copyright Zdravko Krivokapić, Profimedia

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je danas da je pokrenuo proceduru opoziva ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, kao i da je spreman da podnese ostavku ako aktuelna vlada ne radi dobro.

Krivokapić je to učinio zbog izjave Leposavića o Srebrenici.

Naime, Leposavić je na prvom “premijerskom satu” rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada to bude, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi.

On je rekao i da je u među vremenu haški tribunal izgubio legitimitet.

Pročitajte još

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanu bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Krivokapić je izjavio da se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka – ultrasrpski i patriotsko-komitski, da vladu na čijem je čelu ruše zdušno vladajuće i opozicione stranke spolja i iznutra, kao i da je spreman da odstupi ako građani nisu zadovoljni jenim radom.

Krivokapić, koji je u vanrednom obraćanju javnosti, nakon dva i po sata kašnjenja, saopštio je da je pokrenuo opoziv ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Ljeposavića zbog niza nekih propusta, a da je izjava o Srebrenici u parlamentu samo “dolila ulje na vatru”.

Premijer je rekao da će već danas proslediti skupštini zahtev o razrešenju člana vlade i misli da je obaveza skupštine da uvaži stav premijera. Rekao je i da ima rezervnu varijantu, ali o njoj se, kaže, ne bi sada izjašnjavao, već bi sačekao odluku parlamenta.

Kako je rekao, misli da u parlamentu postoji apsolutna većina bez obzira na to što, kako je rekao, provejavaju različiti stavovi o određenim pitanjima.

Krivokapić je negirao da je sa zahtevom za smenu Leposavića odugovlačio i da je takvu odluku doneo pod pritiskom stranih faktora i opozicije.

-Ovde svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smenu da uradimo mi sami ili neko drugi *rekao je Krivokapić.

Tanjug/Zoran Žestić

Krivokaić tvrdi i da je “ovo pokušaj rušenja vlade iznutra”.

“Na tome radi i deo vladajućih partija i DPS zdušno, a još osećam pipke hobotnice koju nikko ne uspeva da suzbije”, kazao je premijer.

Crnoj Gori je, kaže, dosta podela.

-Umesto da se bavimo budućnošću bavimo se i dalje proslošću. Suzbijete pandemiju, napadaju zbog bezbednosti, rešimo bezbednost napadaju nas zbog ministra i to isti koji su problemu doprinijeli. Pozvao je građane da se izjasne o radu vlade i ako ne budu zadovoljni prvi će otići -kazao je Krivokapić.

Upitan da li smena minnistra Leposavića otvara prostor da na njegovo mesto dođe neko iz Demokratskkog fronta, Krivokapić je rekao da ne želi da “krnji ovu vladu” i da Leposavića može da zameni samo neko od eksperata, ne i političar.

Na pitanje ko ruši vladu, Krivokapić je citirao izreku: “Ko se mača lati od njega će poginuti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike