Dimne bombe i baklje na protestu u Podgorici, ćerka premijera napadnuta u službenom vozilu, Krivokapić uputio jasnu poruku (VIDEO)

08.04.2021

10:27 >> 11:44

0

Protest je organizovan zbog odluke o izmenama kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva

Dimne bombe i baklje na protestu u Podgorici, ćerka premijera napadnuta u službenom vozilu, Krivokapić uputio jasnu poruku (VIDEO)
Copyright Youtube printscreen

Na protestu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Ðukanovića, bačene su dimne bombe i zapaljene baklje.

Protest je organizovan zbog odluke o izmenama kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva. Ova odluka, ipak, nije na dnevnom redu današnje sednice vlade, preneli su podgorički mediji, ali je protest uprkos tome održan.

Okupljeni, koji nose crnogorske simbole, pokušali su da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade vlade, pišu podgoričke Vijesti.

Vređali su policajce, vikali im “banda izdajnička” i “izdaja” i gađali ih jajima.

Protest je organizovan uprkos epidemiološkim merama među kojima je zabrana međugradskog saobraćaja.

Prethodno je došlo i do incidenta na putu Podgorica – Nikšić kada je grupa građana pokušala da spreči prolazak službenog vozila Vlade Crne Gore.

Kako je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio, u kolima se nalazila njegova ćerka.

-Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite, poručio je Krivokapić na Tviteru.

Podgoričke Vijesti su prenele da je sa sednice vlade privremeno povučena Odluka o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da bi se, kako se navodi, pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer je ranije najavio Odluku o izmjeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP-a je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u ovoj državi.

Protiv ove odluke su organizoat današnjeg protesta Patriotsko-komitski savez i najuticajnija ooziciona DPS Mila Ðukanovića, koji smatraju da je reč o planiranom “demografskom inženjeringu”.

Ovom odlukom Vlade Crne Gore je, prenose mediji, predviđeno da Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Pripremljen je, takođe, i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posledicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Krivokapić pozvao Ðukanovića da ne destabilizuje državu

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je danas predsednika Mila Ðukanovića da “ne destabilizuje državu i da narod povuče sa ulice”.

-I tužilački zakoni i odluka o izmeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti, rekao je Krivokapić.

Premijer je poručio da neredi koje produkuje Ðukanović neće zaustaviti ruku pravde i pravnu državu.

Građane Crne Gore pozvao je na razum.

-Ne nasedajte na provokacije onih koji su spremni da vas žrtvuju radi odbrane svog kapitala, rekao je Krivokapić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike