Trese se Crna Gora zbog Kašćelanove slobode: "Zvicer ispao najnaivniji", "Vladika Joanikije duže bio u pritvoru", "Milova igra"

23.04.2021

15:56 >> 17:02

0

Malo ko je verovao da će Viši sud u Podgorici pustiti na slobodu vođu kavčana Slobodana Kašćelana.

Trese se Crna Gora zbog Kašćelanove slobode: "Zvicer ispao najnaivniji", "Vladika Joanikije duže bio u pritvoru", "Milova igra"
Copyright Slobodan Kašćelan in4s.net

Malo ko je verovao da će Viši sud u Podgorici pustiti na slobodu vođu kavčana Slobodana Kašćelana. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je poručio da će “neki morati da snose odgovornost” jer su vođi kriminalne grupe ukinuli pritvor, a Darko Milačić je ljut i kaže da je u pritvoru više bio vladika Joanikije, nego okoreli kriminalci. Ni Demokratski front (DF) nije ostao dužan te su izjavili da je Radoje Zvicer ispao još naivniji.

Mandić:Zvicer bez potrebe pobegao

Puštanje na slobodu članove Kavačkog klana je još jedan dokaz koliko je DF bio u pravu kada je predložio izmene tužilačkih zakona, napisao je na svom Tviter profilu jedan od lidera DF-a i predsednik NSD-a Andrija Mandić.

Kako navodi, demontaža DPS-a nema alternativu,a za tako nešto je potrebno samo hrabrosti i odgovornosti za vršenje vlasti.

“U borbi protiv organizovanog kriminala ništa nam nisu pomogle nedavne negativne ocene tužilčakih zakona od strane Venecijanske komisije”, napisao je Mandić i dodaje:

Printscreen/Youtube, Televizija Avala

“Izgleda da je ovde najnaivniji ispao izvesni Radoje Zvicer koga je njegov izvor iz vlasti toliko obmanuo da je bez potrebe pobegao iz Crne Gore”.

“Neka svako snosi odgovornost”

Odluka podgoričkog Višeg suda da ne odredi pritvor Slobodanu Kašćelanu i ostale uhapšene članove kavačkog kriminalnog klana, pokazuje koliko ima smisla rad nove vlasti na izmenama zakona, ocenio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

“Svakom građaninu je sve jasno koliko sada ima smisla ovo što radimo sa izmenama zakona”, rekao je Abazović novinarima nakon javne debate o Nacrtu izmena zakona o državnom tužilaštvu.

Lider URA-e Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Crno na bijelo

On je kazao da ovaj postupak sudstva ne umanjuje uspeh policije.

“Žao mi je što je Crna Gora u situaciji u kojoj jeste, moraćemo da se borimo izgleda. Neka svako snosi odgovornost za sve što se bude dešavalo u narednom periodu vezano za organizovani kriminal u Crnoj Gori”, poručio je Abazović.

“Sve su ovo igre prethodne vlasti”

Koliko su promene u pravosuđu potrebne i hitne, najbolje svedoči današnja odluka Višeg suda u Podgorici, o puštanju na slobodu Slobodana Kašćelana i njegove ekipe. Grupa za koju postoji osnovana sumnja da je odgovorna za najteža krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu, pokušaj ubistva – puštena je na slobodu, tvrdi predsednik Prave Crne Gore.

Printscreen / Youtube

Nakon iskazanog stava Venecijanske komisije i svih relevantnih domaćih i stranih adresa, a nakon današnjeg puštanja na slobodu vrha kriminalnog klana, nema nikakve dileme da izmene Zakona o tužilaštvu moramo doneti odmah i da je od javnih rasprava mnogo važnija bezbednost građana.

Skandalozna je odluka o puštanju na slobodu osoba koje se sumnjiče za najteža krivična dela, dok je ovo isto pravosuđe decenijama pritvaralo, hapsilo i osuđivalo poštene građane ove zemlje, čak i zbog statusa na društvenim mrežama.

Pročitajte još:

Postoji li bolji primer zarobljenosti pravosuđa od činjenice da je Slobodan Kašćelan proveo manje vremena zatvoren, nego Vladika Joanikije?

Prava Crna Gora osnovano sumnja da je reč o smišljenoj igri bivšeg režima i njihovog tužilaštva, skupa sa sudstvom, da se ovakvim akcijama hapšenja i brzog puštanja na slobodu, kod naroda stvori negativan utisak i nezadovoljstvo o celokupnoj novoj vlasti.

Imajući prethodno u vidu, još jednom, naročito nakon današnjeg događaja, pozivamo kolege iz parlamentarne većne da najhitnije moguće, koliko je početkom sledeće sedmice, a nakon danas upriličene i druge javne rasprave, stavimo u proceduru izmene Zakona o tužilaštvu i time postavimo temelj za istinsku i suštinsku borbu protiv organizovanog kriminala, u kojoj se ovakve stvari neće moći dogoditi.

Da podsetimo, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, pre tri dana uhapšeni su Kašćelan (58), njegov telohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike