Preminuo komandant Vojske RS Milorad Pelemiš: "Heroji nikada ne umiru"

26.04.2021

20:34 >> 09:51

0

Komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Milorad Mišo Pelemiš posle duge borbe sa teškom bolešću

Preminuo komandant Vojske RS Milorad Pelemiš: "Heroji nikada ne umiru"
Copyright Foto: Printskrin/TV Heppy

Komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Milorad Mišo Pelemiš posle duge borbe sa teškom bolešću preminuo je danas u Beogradu, saopštila je Boračka organizacija Drugog odreda specijalne policije Šekovići.

Kao podoficir JNA od 1983. godine bio je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, preteče današnjih “Kobri”. Učestvovao je u borbama na svim ratištima bivše SFRJ i važio za jednog od najboljih. Krajem 1991. ukazom predsednika SFRJ odlikovan ordenom za hrabrost za zasluge na vukovarskom ratištu.

U žižu javnosti dospeo kao komandant 10. diverzantskog odreda VRS, kada su u julu 1995. učestvovali u borbama oko Srebrenice. U Republici Srpskoj, po naređenju Radovana Karadžića, odlikovan ordenom Miloša Obilića.

Uhapšen je u Beogradu 1999. pod optužbom da je špijunirao u korist francuske obaveštajne službe, kao član grupe “Pauk”.

Pelemiš je rođen 1964. u selu Pelemiš kod Šekovića, u Bosni i Hercegovini. Bio je stariji vodnik JNA i pripadnik antiterorističke jedinice Gradijske brigade. Borio se kod Vukovara. Vratio se u BiH 1992. Osnovao specijalnu jedinicu MUP-a RS. Od oktobra 1994. je komandir 10. diverzantskog odreda VRS-a u činu poručnika.

Oproštajno pismo

U oproštajnom pismu te boračke organizacije navedeno je da je Pelemiš bio patriota čija biografija je ispisana borbama, ratištima, junačkim podvizima.

– Mi njegovi saborci, našeg Mišu s Pelemiša posebno pamtimo, jer je kao pravi patriota odmah po izbijanju sukoba, došao na rodno ognjište u Pelemiše i organizovao narod i odbranu sela – navedeno je u oproštajnom pismu.

Pelemiš je bio prvi komadant Jurišnog odreda Vojske Republike Srpske, zatim komadant Drugog odreda specijalne policije Šekovići, pa komandant 10. Diverzanskog odreda Vojske Republike Srpske.

– Sećanja na Mišine junačke akcije, borbe, ostaće da se pričaju, da se sačuvaju od zaborava. Tuguju danas svi koji su imali pravilegiju da ga upoznaju, ali tuguju i oni koji su slušali priče i pesme o Miši s Pelemiša. Heroji nikad ne umiru, jer njihova dela se večno pamte! – istakli su iz Boračke organizacije Drugog odreda specijalne policije Šekovići.

Vreme i mesto sahrane Milorada Miše Pelemiša biće naknadno objavljeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike