Leposavićeva izjava od pre 13 dana za RTS demantuje Krivokapića: Temeljni ugovor sa SPC je usaglašen, samo treba da se stave potpisi

28.04.2021

18:44

0

I Leposavićeva izjava, baš kao i tvrdnje patrijarha Porfirija i vladike Joanikija, ne poklapaju se sa današnjim stavom premijera Crne Gore

Leposavićeva izjava od pre 13 dana za RTS demantuje Krivokapića: Temeljni ugovor sa SPC je usaglašen, samo treba da se stave potpisi
Vladimir Leposavić - Copyright Printscreen/Youtube

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je u intervjuu RTS-u pre 13 dana saopštio da je Temeljni ugovor između SPC-a i Vlade Crne Gore gotov i da samo čeka potpise ugovornih strana.

I Leposavićeva izjava, baš kao i tvrdnje patrijarha Porfirija i vladike Joanikija, ne poklapaju se sa današnjim stavom premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića da sadržaj Temeljnog ugovora još uvek nije usaglašen.

-Temeljni ugovor je sada spreman na potpisivanje kada god to ugovorne strane žele. Naravno, crkvu predstavlja patrijarh, a Vladu premijer i oni imaju mogućnost da u neposrednom dogovoru odluče o formi i načinu potpisivanja tog sporazuma. Što se tiče mog dela, postignuta je saglasnost oko sadržine ugovora, a formu i način sklapanja ostavljam onima koji predstavljaju ugovorne strane- izjavio je Leposavić 15. aprila u magazinu “Oko” na RTS-u.

Leposavić je saopštio da je od premijera Krivokapića dobio zadatak da pripremi Temeljni ugovor koji će biti na zadovoljstvo obie ugovorne strane. On je istakao da je sastavljane ugovora bilo sa pravno-tehničke strane izuzetno zahtevno ali da se na kraju došlo do zadovoljavajućeg rešenja koje će biti prihvatljivo i za SPC i državu Crnu Goru.

Pročitajte još:

-Moram da priznam da sam od premijera Krivokapića dobio instrukciju da se ovim poslom bavim i da ga uradim u najboljoj veri i na najbolji mogući način. On je insistirao da se taj posao odradi što pre i da se eliminiše diskriminacija koja trenutno postoji, jer je SPC jedina tradicionalna verska zajednica koja nema sklopljen taj ugovor. Ja sam taj posao uradio.

Ugovor je bio pripremljen ranije, ali je stvar takva da čak i jedna reč može da izazove spor kod ugovornih strana i da odloži do ko zna kada, a možda i u nedogled potpisivanje tog ugovora. Iako je nacrt bio spreman i on je rađen tako da odgovara i ostalim sklopljenim Temeljnim ugovorima, ti pregovori nisu bili nimalo laki, ne zbog ugovornih strana, nego zbog javnosti i onoga što je želja da se uvaže i potvrde prava crkve i ono što je pozicija države i da se otklone sve sumnje da crkva želi da bude iznad države koje su zlonamerno pripisivane SPC-u. U tom smislu su to bili teški pravni i pravno-tehnički teški dani rada, ali mi smo na zadovoljstvo svih nas taj posao završili- kazao je Leposavić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike