Mati Pavla: Čula sam da na veliki četvrtak ne valja uzimati konac i iglu u ruke, a mi smo u manastiru ceo dan šile prekrivače

03.05.2021

14:07 >> 15:36

0

Život je ispunjen i radostima i iskušenjima, a post je podvig i on nas uvodi u najradosniji praznik - vaskrsenje Hristovo

Mati Pavla: Čula sam da na veliki četvrtak ne valja uzimati konac i iglu u ruke, a mi smo u manastiru ceo dan šile prekrivače
Copyright Radio Trebinje

Najradosnijem hrišćanskom prazniku, Uskrsu, prethodi sedam nedelja posta. Mati Pavla, igumanija manastira Svetih Petra i Pavla, govori o iskušenjima, zašto su ona važna i o narodnim običajima koji prate ovaj veliki praznik.

-Suština sedam sedmica u postu nije da budemo okrenuti iskušenjima, jer ceo život je borba sa iskušenjima, stalno se suočavamo sa nekim preprekama, smetnjama, nezavisno od posta. Tokom posta treba da nađemo odgovor kako da se u teškim situacijama postavimo i kako da na njih odgovorimo. Čovek treba ne samo da fizički posti u uzdržavanju od hrane, već je mnogo bitniji duhovni post, da ne osuđujemo druge, da se ne svađamo. Tu nastaju iskušenja, to nije lako. Dođete u situaciju kada biste se najradije možda posvađali, a u postu prećutite… Mi kao hrišćani treba na neki način da pobeđujemo i post je neka vrsta treninga kako da se, u situacijama koje su prisutne celog našeg života, postavimo. Post nam u tome pomaže da stavimo tačku, da se odreknemo nečega. Ne moramo u nekoj svađi da kažemo sve što nam je na umu. Pa da probamo da ne kažemo ništa, da nađemo način da izađemo iz te situacije, poručila je mati Pavla u razgovoru za Radio Trebinje.

Dodaje da je život ispunjen i radostima i iskušenjima, a post je podvig i on nas uvodi u najradosniji praznik – vaskrsenje Hristovo koje je i pobeda svih tih iskušenja.

-Svaka situacija je različita, ono o čemu bi mi trebalo da vodimo računa jeste da u srcu nemamo nešto protiv drugoga. Ako neko neće da oprosti nešto, mi treba da se potrudimo da nemamo mržnju. To je uslov za sveto pričešće, da nemamo u srcu neprijateljstvo prema nekome, kaže mati Pavla.

Manastir svetih Petra i Pavla, Youtube printscreen

Svaki praznik, pa i Uskrs prate i običaji.

-Kada smo radosni, imamo potrebu da to i pokažemo. Za svečane prilike obučemo najlepšu haljinu, napravimo tortu… Tako i za Vakrs. Pokušavamo da obeležimo i na taj materijalan način svoju radost. U predanju je da se farbaju jaja, da se ukrašava crkva. Presvlačimo časnu trpezu u radosne boje. To sve ukazuje da je taj praznik i događaj, vaskrsenje Hristovo, važan u našem životu, kaže mati Pavla i dodaje da crkvene praznike prate i brojni narodni običaji, ali da oni nemaju mnogo veze sa crkvenim životom.

-Ljudi imaju potrebu da imaju običaje, šta recimo ne treba uraditi na neki veliki praznik. To je sve posledica paganskih običaja koji nemaju veze sa hrišćanskim običajima. Ta verovanja… to je lakše tako. Umesto da živimo istinskim hrišćanskim životom, mi hoćemo što pre da nam se ispuni želja. Prođi ispod plaštanice pa će da ti se ispuni želja. Mislim da to nema mnogo veze, a počeo je veliki značaj tome da se pridaje. Čula sam nedavno nemojte ništa crveno, ili nemojte slučajno da uzimate iglu i konac na veliki četvrtak. Mi smo taj dan završavali nove prekrivače i čitav dan smo imale u rukama konac i iglu. Kao biće ti dobro ako to ispoštuješ. Pa neće, biće ti dobro ako brineš o ljudima, o svojim bližnjima, ako izgradiš dobre odnose u porodici, a ne ako ne uzmeš makaze u ruke na veliki petak. To je skretanje prave istinske vere sa onoga što je bitno, poručuje mati Pavla.

Mati Pavla o koroni

Bog uvek želi dobro čoveku, sve ono što nam se dešava bolest ili neke nedaće, jesu nama povod da se preispitamo. Da vidimo gde grešimo, kako da budemo bolji. Mi oko korone još mnogo toga ne znamo, ali ono što Bog sigurno hoće od nas u svakom trenutku, jeste da brinemo jedni o drugima. Zato mislim da se nismo u svakom trenutku prema ovoj bolesti odnosili na pravi način. Kako je nastala, da li je virus napravljen, prirodan, mi nemamo odgovor na to pitanje i ne znam zašto bismo se time bavili. Imamo tu bolest i ta bolest je teška i ljudski je da pomognemo bolesnima. Ako možemo da doprinesemo da se neko ne razboli, to je velika stvar. Bolest je nedaća, protiv koje se treba boriti ili da doprinese tome da se neko drugi ne razboli, ili pomogne bolesnome, kaže mati Pavla.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike