Nikola Tesla dobio statuu u Gospiću posle skoro tri decenije (VIDEO)

05.05.2021

07:38 >> 09:53

0

Autor: A. B.

Novi odlivak zamenio je stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem tokom rata 1992

Nikola Tesla dobio statuu u Gospiću posle skoro tri decenije (VIDEO)
Printscreen / Youtube

Monumentalna bronzana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, koja je bila uništena tokom rata 1992. godine, ponovno je postavljena u Gospiću u Hrvatskoj na novom Trgu Nikole Tesle.

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak na svečanosti povodom otkrivanja spomenika, da je to prilika “da se još jedan put poklonimo velikome Tesli”.

Još 2006. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić obezbedio je novac za kalup za spomenik Tesli koji je danas ponovo postavljen u Gospiću kako bi “zaokružio priču o hrvatskom i američkom izumitelju srpskog porekla, o njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i celom svetu”.

– Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i uz intervencije umetnika i naučnika poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio celi svet – rekla je Obuljen Koržinek.

Dodala je da veruje da će Tesla biti podsetnik mladima da treba verovati u znanje, u svoje snove i uvek raditi za opšte dobro.

Skulptura je vraćena u Gospić posle gotovo 30 godina, a novi odlivak zamenio je stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem tokom rata 1992, podseća Hina.

Skulptura je odlivak sačinjen u Livnici akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a ista skulptura je postavljena na američkim Nijagarinim vodopadima i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gipsani model Frane Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronzi bio je toliko uništen da je bilo bolje otići u Beograd i skinuti otisak. Međutim, kako se svaka skulptura može izliti u nekoliko primeraka, ovo je, rekla je Obuljen Koržinek, “apsolutno reprezentativni spomenik”.

Spomenik je visok 3,1 metar, s postoljem od preko četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslina rodnog mesta i Memorijalnog centra koji je donedavno imao 42.000 poseta godišnje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti