Rezultati izbora u Hrvatskoj: Opozicija sa Tomaševićem već slavi pobedu, kandidata HDZ-a u Splitu potukao Puljak

16.05.2021

08:19 >> 21:48

0

Autor: J.B.O.

Od 7 do 19 sati bila su otvorena 6.572 biračka mesta, a njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna predizborna tišina

Rezultati izbora u Hrvatskoj: Opozicija sa Tomaševićem već slavi pobedu, kandidata HDZ-a u Splitu potukao Puljak
Copyright Pixabay

U Zagrebu se nastavlja prebrojavanje glasova, a osim ubedljivog prvog mesta koje vodi Tomislav Tomašević, ko će se naći u drugom krugu prema rezultatima koji stižu do kraja prebrojavanja biće neizvesno.

Miroslav Škoro popeo se na drugo mesto i prestigao Jelenu Pavičić Vukičević. Na 59,41 posto obrađenih biračkih mesta dobio je 12,23 posto glasova, dok Pavičić Vukičević ima 12,09 posto.

Posljednji rezultati, na 48,02 posto obrađenih biračkih mesta Škoro ima podršku 12,33 posto a kako navode HRvatski mediji javnosti će se obratiti tek u 23:00 h.

U Zadru će se sve odlučivati u drugom krugu. I to bi mogla biti vrlo napeta borba, iako prema prvim neslužbenim anketama HDZ ima značajnu prednost.

Državno izborno veće objavilo je prve neslužbene rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj prema kojima u četiri najveća grada ove zemlje sledi tesna bitka za ulazak u drugi krug.

Na izborima je 3.660.000 birača imalo pravo da odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine. Pravo glasa imali su punoletni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tela izbori sprovode.

Od 7 do 19 sati bila su otvorena 6.572 biračka mesta, a njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna predizborna tišina.

Građani su mogli da glasaju samo u mestu prebivališta, a ne u nekom drugom mestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inostranstvu.

Samo u mestu prebivališta mogli su da glasaju i građani koji su se raselili posle zemljotresa na Baniji, a tamo gde su oštećene zgrade u kojima su ranije bila biračka mesta, izbori su bili organizovani i u 25 šatora.

Birači koji žive van Hrvatske, a imaju pravo glasa na lokalnim izborima, mogli su danas da doputuju u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodložnih razloga.

Lokalne izbore u Hrvatskoj nadziralo je više od 10.500 posmatrača.

Prema prvim anketama rezultati su sledeći:

Zagreb

Tomislav Tomašević 48.6%

Jelena Pavičić Vukičević 11.5%

Miroslav Škoro 11.4%

Davor Filipović 10.3%

Joško Klisović 6.14%

Vesna Škare Ožbolt – 3,60%

Zvonimir Troskot – 3,52%

Davor Nađi – 1,99%

Split

Ivica Puljak 27.41

Vice Mihanović 23.41

Željko Kerum 16.12

Rijeka

Marko Filipović 29,89%

Davor Štimac 16.25%

Josip Ostrogović 14.98%

Nikola Ivaniš

Marin Miletić

Osijek

Ivan Radić 41.5%

Berislav Mlinarević 19.25%

Goran Kušec

Katarina Kruhonja

Vladimir Šišljagić

Goran Kušec

Tokom glasanja u Hrvatskoj je zabeleženo nekoliko nepravilnosti od strane glasača koje su ubrzo rešene.

Neobična poruka u toku dana mogla se videti na Crkvi Svetog Martina biskupa u Vranjicu kod Splita. Naime, ovoga jutra tu se pojavila poruka s upustvom za koga glasati, ili, još preciznije, za koga ne glasati.

Na papiru je pisalo da Srbi i komunisti ne bi trebali ući u Mesni odbor te da treba glasati za katolika koji se ne opija i ne ide u kafiće. Poruka poručuje i da ne treba glasati ni za antihriste i potencijalne alkoholičare. Sveštenik ove Crkve negirao je da je on postavio poruku, preneli su hrvatski mediji.

Podsetimo, u Hrvatskoj su se danas održali lokalni izborima na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Izbornu kampanju obeležila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Na izborima građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike