Roditelji Duška Savanovića traže pravdu i maksimalnu kaznu za Čambera: "Sa njim smo ubijeni i moj suprug i Duškov brat i ja"

27.05.2021

13:28

0

Autor: A.S.

Ubio ga je kriminalac koji nosi oružje bez dozvole i koristi službeno vozilo sa treptačem - smatra Duškova majka

Roditelji Duška Savanovića traže pravdu i maksimalnu kaznu za Čambera: "Sa njim smo ubijeni i moj suprug i Duškov brat i ja"
Copyright Detalji sa benzinske pumpe Foto: Printskrin/Tviter

Miodrag i Vesna Savanović, otac i majka Duška Savanovića (24) koji je ubijen 31. decembra prošle godine u Trnu kod Laktaša, zatražili su danas maksimalnu kaznu za optuženog Dalibora Čambera (47).

U potresnom svedočenju roditelja mučki ubijenog mladića koje nikoga nije moglo ostaviti ravnodušnim, Savanovići su istakli da njihov sin nije bio ni kriv, ni dužan, piše Srpskainfo.

– Duškove ruke još uvek osećam na svome ramenu. Sa njim smo ubijeni i moj suprug i Duškov brat i ja. Zar je moguće da za ovog čoveka nema zakona – izjavila je majka ubijenog mladića zahvalivši se ujedno „Lešinarima“, navijačima FK Borac na svakodnevnoj podršci u borbi za istinu i pravdu.

Komentarisala je i presudu Milanu Đurđeviću (43) iz Laktaša koji je priznao krivicu i osuđen je na godinu dana zatvora, jer je pomogao Čamberu nakon zločina.

– Kazna za Đurđevića je nagrada, a ne kazna, jer nije ubijen pas već dete. Ubio ga je kriminalac koji nosi oružje bez dozvole i koristi službeno vozilo sa treptačem – istakla je Savanovićeva.

U banjalučkom Okružnom sudu danas su svedočili i Aleksa Babić koji je kritične večeri bio u društvu Savanovića i koga je optuženi Čamber ranio, kao i Aleksa Đurđević, te radnici koji su kritične večeri radili na benzinskoj pumpi Danijela Brus i Aleksandar Udovčić.

– Stali smo na benzinsku pumpu i čim sam izašao iz auta vidio sam da se Duško tuče sa Čamberom i ja sam uleteo da branim svoga druga. Udario sam Čambera šakom u glavu, pa nogom, a onda je na mene krenuo Milan Đurđević. Ubrzo smo ušli u auto i ja sam krenuo unazad kada je Čamber prišao autu. Prvo je ispalio hitac u zadnji levi točak držeći pištolj uperen prema meni dok sam sedeo na mestu vozača. Pre toga je Čamber ispalio hitac u zadnju levu gumu auta, a zatim je pištolj uperio u mene. Otvorio sam vrata i iskreno ne sećam se šta sam tada uradio – prisetio se Babić.

Dodao je kako ga je Čamber pogodio u nogu, nanevši mu prostrelnu ranu pete.

– Moga sina ništa ne može vratiti i ja sam svestan koga sam izgubio, svoj oslonac, a ovo što se dogodilo rezultat je institucija koje su trebale ranije odreagovati i koje su pustile zver među jaganjce – rekao je pred sudskim većem otac ubijenog mladića Miodrag Savanović.

Na pitanje suda, otac ubijenog mladića, izjavio je da se porodici u međuvremenu niko nije obraćao od strane optuženog.

Pročitajte još:

Tokom suđenja pušten je kompletan video snimak sa benzinske pumpe. Na ovom snimku vidi se kako na benzinsku pumpu u razmaku od par sekundi dolaze beli džip „mercedes“ u kojem su bili ubijeni Savanović, te Babić i Aleksa Đurđević i „mercedes“ u kojem su bili Milan Đurđević i optuženi Čamber. Na pumpi dolazi do tuče u kojoj učestvuju četiri osobe, svi izuzev Alekse Đurđevića. Tokom sukoba Čamber prvi udara Savanovića šakom u glavu, a zatim se umešao Babić koji Čambera udara takođe šakom u glavu, nakon čega optuženi pada. Tada prema Babiću kreće Milan Đurđević. Tuča je trajala nekoliko sekundi. Nakon par sekundi beli džip „mercedes“ koji je vozio Babić, pokušava otići sa benzinske pumpe, ali se u trenutku kada se kretao unazad, pojavljuje Čamber sa pištoljem u ruci i uperenim u prozor vozača. Babić izlazi napolje, nije jasno da li pokušava oteti pištolj Čamberu ili ga odgurnuti od sebe, ali Čamber istog trenutka puca u nogu Babića. Zatim se umešao Savanović koji obara Čambera i optuženi dok je na betonu ispaljuje hitac koji je bio koban. Savanović pada nekoliko metara dalje i ostaje nepomično da leži.

Aleksandar Udovčić, koji je u noći ubistva radio na benzinskoj pumpi “Nis petrol“ u Trnu kod Laktaša, izjavio je da su po dolasku na pumpu iz dva auta svirali jedni drugima i da je to trajalo deset do 15 sekundi.

– Kada sam izašao ispred video sam da se tuku. Upozorio sam ih da to ne rade, a zatim sam se vratio. Tada sam čuo pucanj i pobegao sam u kancelariju i pozvao policiju – prisetio se Udovčić. Po izlasku iz kancelarije kada su pucnji utihnuli ispričao je da je video krvave tragove koji su vodili prema wc-u gde je zatekao ranjenog Babića koji je plakao i ukazao mu prvu pomoć.

Optužnica

Duško Savanović ubijen je 31. decembra prošle godine oko 22.30 časova na benzinskoj pumpi u Trnu kod Laktaša. Prema optužnici banjalučkog tužilaštva Dalibor Čamber i Milan Đurđević su “mercedesom C klase”, koji je vozio Đurđević, došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do verbalnog sukoba sa Savanovićem i Babićem koji su na pumpu došli “mercedesom GLK 220”.

Nakon fizičkog obračuna, Čamber je izvadio pištolj “CZ”, kalibra devet milimetara, za koji nije posedovao oružni list, niti dozvolu za njegovo nošenje. Prema optužnici, Čamber je prvi hitac ispalio prema “mercedesu” i pogodio zadnji levi točak, dok su Savanović i Babić vozilom pokušali otići.

Babić je, prema optužnici nakon prvog pucnja izašao iz vozila i Čamber je prema njemu ispalio hitac i pogodio ga u levo stopalo. Babić je krenuo da se udaljava i Čamber ga je pratio, a zatim se umešao Savanović koji je udario i oborio Čambera. Kada je pao, Čamber je ispalio treći hitac, ovoga puta prema Savanoviću, koji je bio udaljen dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usled čega je došlo do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Sanitetom je prevezen u Urgentni centar UKC RS gde je podlegao od posledica ranjavanja istog dana u 23.50.

Đurđević je, kako se navodi u optužnici, odvezao Čambera s mesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike