Medojević: Spajanje DPS-a i vlade Krivokapića obavljeno je na najopasnijem pitanju - švercu cigareta

21.05.2021

17:39

0

On tvrdi i da se iznenadna poseta Izraelu ministra finansija dovodi u vezu sa idejom da se tamo otvore računi za novac od šverca

Medojević: Spajanje DPS-a i vlade Krivokapića obavljeno je na najopasnijem pitanju - švercu cigareta
Copyright Printscreen/ Youtube

Lider Pokreta za promene, Nebojša Medojević, optužio je aktuelnu vlast u Crnoj Gori da je nastavila sa švercom cigareta, a da su logističku podršku “starim švercerima” dali premijer, ministar finansija i šef Agencije za nacionalnu bezbednost.

U autorskom tekstu, na dan proslave nezavisnosti Crne Gore, Medojević iznosi podatak da je u januaru u Crnoj Gori kroz legalne tokove prodato samo 27,4 tone cigareta.

-Ako se zna da je prosečna mesečna potrošna cigareta oko 100-110 tona, čak i student prve godine ekonomije može lako da izračuna da je na ulicama prodato čak 75-85 tona cigareta i da je državni budžet oštećen za 7,5-8,5 miliona evra. Samo za jedan mesec, navodi Medojević.

On navodi da se na ulicama prodaju brendovi “trokadero”, “fm”, “manchester”, “merilyn, “corset” i drugi.

-Nakon 2-3 meseca pregovora starih DPS švercera sa novom Vladom, prošle nedelje je nastavljen šverc cigareta preko Luke Bar (tzv. tranzit), dominantno preko Albanije i KiM. Odobrenje da će šverc ići bez problema i sa logističkom podrškom državnih organa dali su premijer, ministar finansija i šef ANB, tvrdi lider Pokreta za promene.

pročitajte još

Dodaje da su cene cigareta za “kupce” van Crne Gore porasle od 50-100 evra po paketu, zbog učešća nove vlasti, koja svoje interese i profite štiti preko tajkuna sa pozamašnim iskustvom o ovom švercu iz 90-ih.

-Premijer Krivokapić je, inače u dosta bliskim rodbinskim i prijateljskim vezama sa glavnim operativcem šverca cigareta klana iz Granda, navodi Medojević.

On tvrdi i da se iznenadna poseta Izraelu ministra finansija dovodi u vezu sa idejom da se tamo otvore računi za novac od šverca.

-U tom novom svetlu treba analizirati i odluku Vlade da podigne akcize na cigarete, što će automatski drastično da poveća crno tržište i prodaju švercovanih cigareta koje će biti značajno jeftinije od regularnih, upozorava lider Pokreta za promene.

Spajanje DPS-a i vlade Krivokapića obavljeno je na najopasnijem pitanju – švercu cigareta, iznosi tvrdnje Medojević.

-Krivokapić će sada, osim budžetskih sredstava koje monopolski troši samo jedan čovek, njegov lični ministar finansija (ili ministar ličnih finansija), za svoje političke akcije imati na raspolaganju i više miliona evra od šverca cigareta, piše Medojević.

On poziva Demokratski front da mora nešto da uradi da spreči kriminalizaciju Vlade koju još podržava u Parlamentu i podseća da ćutanje i zabijanje glave u pesak nije rešenje. Poručuje da će se obratiti Milanu Kneževiću da hitno zakaže javnu sednicu Odbora za bezbednost na kojoj će se obaviti kontrolno saslušanje šefa Agencije za nacionalnu bezbednost, ministra finansija, direktora policije i rukovodioca Carine u vezi sa nastavkom šverca cigareta kroz tranzit i crnog tržišta u Crnoj Gori.

pročitajte još

-Nisam spreman da budem saučesnik u nastavku mafijaškog posla Đukanovića i da dajem podršku Vladi koja radi isto. Građani su nas glasali da vide promene, borbu protiv mafije, hapšenje lopova koji su pljačkali državu, ekonomsku politiku okrenutu proizvodnji i zapošljavanju naših osiromašenih građana, socijalnu pravdu prema žrtvama tranzicije. Ne prihvatam da Vlada koju ja podržavam švercuje cigarete i ulazi u ovaj kriminalni ortakluk sa Đukanovićem, poručuje lider Pokreta za promene.

Zaključuje na kraju teksta da je sada jasno zašto DF i on nisu smeli da budu na ključnim pozicijama u Vladi, jer bi to značilo kraj švercu i kriminalu.

-Posebno meni nije smelo biti dopušteno da budem taj koji će osmišljavati i koordinirati reforme sektora bezbednosti jer su znali da bih rasformirao ANB, SAJ, SPO i ostale punktove mafije, otvorio tajna dosijea i sproveo lustraciju. Svaki dan profit od šverca cigareta je jedan milion evra. Svaki dan!!! Bolje je srušiti vladu koja švercuje, nego izgubiti obraz i uništiti nadu našim ljudima da se država može voditi i stručno i pošteno i patriotski, kaže se na kraju autorskog teksta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike