"Ogrešićemo se o najveću svetinju - ime Srbin": Ovaj proglas star preko 100 godina i dalje izaziva jezu!

11.12.2020

13:11 >> 13:12

0

Autor: A. Bulatović

Na Cetinju su objavljeni i redovi iz lista Srbobran kojima se kaže da je dužnost svakog Srbina da ne koristi svoje pokrajinsko ime, već da ga stopi u opšte

"Ogrešićemo se o najveću svetinju - ime Srbin": Ovaj proglas star preko 100 godina i dalje izaziva jezu!
Copyright Ilustracija / 24sedam

“Mi smo Srbi i samo Srbi i sva slava što su je zadobile pojedine pokrajine pridada cijelom srpstvu, a ne samo toj pokrajini”, objavio je list “Cetinjski vjesnik” 9. maja 1910. godine, pridružujući se tako apelu lista “Srbobran” kojim je poručeno svim Srbima koji su otišli u Ameriku, da se na popisu stanovništva tako i izjasne, bez obzira iz koje su srpske teritorije potekli.

U apelu se isticalo da srpski narod ne sme da se ogreši o svoju srpsku narodnost i da ne bude zbunjen teritorijalnom pripadnošću jer, kako se objašnjava u tekstu, njihova narodnost je svakako i samo srpska, a samo teritorijalna pripadnost može biti crnogorska, hercegovačka, bokeška…

– To su naši pokrajinski nazivi. Jer, iako je istina da je ime Crnogorac, Srbijanac, Bokelj, Hercegovac, Banaćanin, lepo i vezano za puno svetih momenata i u istoriji i u sadašnjosti, ipak ako se mi budemo kazivali pod tim imenima učinićemo preveliku nepravdu i ogrešićemo se o našu najveću svetinju ime Srbin – objavio je cetinjski list.

Na Cetinju su objavljeni i redovi iz lista “Srbobran” kojima se kaže da je dužnost svakog Srbina da ne koristi svoje pokrajinsko ime, već da ga stopi u opšte ime – Srbin.

Skandal: Mitropolit Crnogorske crkve opet brutalno napao Srbiju i SPC
Vest godine u komšiluku: Crna Gora vraća ćirilicu!

– Sveta je dužnost svakog dobrog Srbina da svoje pokrajinsko ime utopi u opšte ime Srbin, koje nema na sebi niti jednu mračnu pegu, već svetli kao sunce.

Sa Cetinja je poručeno srpskom narodu da se ne obazire na “nitkove” i “neljude” i iz vlasti koji bi da podele Srbe na razna pokrajinska imena i tako u svoju korist da umanje silu i moć našeg zajedničkog imena.

– Ne obazirimo se na sebične vlastodršce ili pokvarene trgovce, koji iz ličnog računa hoće da nas podele u razna pokrajinska imena i time umanje silu i moć našeg zajedničnog imena. Prezrimo sve neljude i nitkove koji nas uzdižu i hvale kao Hercegovce, Crnogorce ili druge jer oni to ne čine iz plemenitih pobuda – zaključuje se u tekstu koji je štampan 1910. godine na Cetinju.

U svakom broju “Cetinjskog vjesnika” objavljivane su rubrike Srpstvo i Slovenstvo, u kojima su se pratila sva važna dešavanja i vesti značajne za Srbe iz svih krajeva, oslobođenih i neoslobođenih, kao i važne vesti iz slovenskih zemalja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: In4s

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike