Haos na granicama BiH i Hrvatske - kolone i do 10 kilometara

25.05.2021

07:59 >> 11:46

0

Autor: A. B.

I to sve zbog novih propisa

Haos na granicama BiH i Hrvatske - kolone i do 10 kilometara
Antonio Ahel/ATAImages

Na granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nastao haos zbog novih uredbi Hrvatske koje su najavljene u ponedeljak, a kolone teretnih vozila sežu i do 10 kilometara.

Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu privrednicima u BiH, stupa na snagu krajem meseca, izjavio je predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

– Hrvatska je donela odluku o prekategorizaciji svojih puteva, gde su neki granični prelazi ostali da “vise u vazduhu”, jer na tim putevima, po novoj kategorizaciji, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona – objasnio je Egrlić.

Dodao je da to znači da prevozničke kompanije iz BiH koje saobraćaju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći da idu na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim geografskim položajima da im je daleko da idu na druge prelaze, prenosi portal Indikator.

Pročitajte još:

Reč je o prelazima Ivanica-Gornji Brgat, Velika Kladuša-Maljevac, Brčko-Gunja, Strmica-Strmica i Osoje-Vinjani Gornji.

Prema rečima Egrlića, odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vreme, odnosno prave dodatne kilometre da bi mogli da se uključe u putne komunikacije kojima mogu da saobraćaju kroz Hrvatsku.

Hrvatska je 20. maja donela odluku o prekategorizaciji puteva koja stupa na snagu osam dana nakon donošenja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti