Parlament BiH doneo istorijsku odluku, zabranjene cigarete - svuda!

27.05.2021

20:00 >> 05:56

0

Autor: A. B.

Za je glasalo 63, troje je bilo protiv, a dvoje uzdržano

Parlament BiH doneo istorijsku odluku, zabranjene cigarete - svuda!
Copyright Ilustracija / 24sedam

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas je izglasao zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duvana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i deca.

“Za” je glasalo 63, troje je bilo protiv, a dvoje uzdržano.

Parlamentarci su se danas nakon rasprave izjasnili na predlog Vlade o novom zakonu, koji treba da reguliše upotrebu duvana u javnom prostoru.

Predlog zakona sada ide na Dom naroda Parlamenta FBiH gde treba da dobije dovoljnu podršku da bi stupio na snagu.

Predlog zakona predviđa da od dana stupanja zakona na snagu svi će imati 18 meseci da stvore uslove za sprovođenje zakona, a kazne se neće primenjivati u tom periodu.

Pročitajte još:

Radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mestu rada i javnom prevozu. Takođe, zabranjuje se i konzumacija duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe. Izuzetak je konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje.

Ovaj predlog zakona se primenjuje na duvan, duvanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duvanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Takođe, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike