U Hrvatskoj stupaju na snagu nove mere: Okupljanja do 100 ljudi, na sahranama bez bliskog kontakta...

28.05.2021

05:17 >> 07:04

0

U Hrvatskoj stupaju na snagu nove mere: Okupljanja do 100 ljudi, na sahranama bez bliskog kontakta...
Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Odlukom tamošnjeg štaba od danas na snagu stupa popuštanje mera u Hrvatskoj zbog povoljnije epidemiološke situacije u zemlji.

Stožer civilne zaštite RH doneo je novu odluku o nužnim epidemiološkim merama radi sprečavanja prenosa korona virusa koja stupa na snagu 28. maja, i trajaće do 15. juna.

Na okupljanjima može da prisustvuje do 100 osoba, a na svadbama do 120 osoba.

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prenos infekcije i dalje su na snazi stroge mere fizičkog distanciranja (najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru), a ako nije moguće održavanje fizičke distance obvezno je korišćenje maski, navedeno je na Vladinoj stranici koronavirus.hr.

Kako je objavljeno, nužne epidemiološke mere koje će ovom odlukom stupiti na snagu su zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mestu, javna događanja i okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 23 časa, na pogrebima, poslednjim ispraćajima i polaganjima urni, a saučešće ožalošćenima se ne sme izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su da nadziru da li se mere poštuju, piše Index.

Ograničenje radnog vremena za pekare i trgovine koje prodaju hleb i pekarske proizvode produženo je do 23 časa, a zabranjena je prodaja alkoholnih pića od 23 do 6 časova.

Rad ugostiteljskih objekata i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja pružaju ugostiteljske usluge, mogu da poslužuju hranu, piće, napitke i slatkiše na otvorenom, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mera i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, a radno vreme ovih objekata dozvoljeno je od 6 do 23 časa.

Od danas ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane, pića, napitaka i slatkiša mogu vršiti uz lično preuzimanje pred ulazom u ugostiteljski objekat bez ulaska u isti i dostavu iz ugostiteljskog objekta sopstvenim dostavnim vozilom.

Dopušteno je održavanje svadbenih proslava sa najviše 120 zvanica uz obaveznu prijavu da će se svečnost održati u kojoj mora da se navede mesto, vreme i okvirni broj gostiju, najkasnije 3 dana pre prijema.

Pročitajte još

Sve osobe koje prisustvuju venčanju moraju da ispune jedan od četiri uslova: da je prošlo 14 dana od kako su se revakcinisali, da su u proteklih 180 dana preležali korona virus, da su preležale koronu i vakcinisale se makar jednom dozom vakcine ili da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

Ukida se i obustava rada plesnih škola i dečjih igraonica. Razne kulturne manifestacije poput izložbi i sajmova mogu da se od danas održavaju na otvorenom prostoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike