Prve fotografije palog aviona pokazuju sav užas nesreće na Kozari: Žena iz Rumunije bila pilot (FOTO)

12.12.2020

21:11 >> 11:08

0

Majka dvoje dece Irina P. (31), inače državljanka Rumunije, i njen saputnik Beograđanin Igor Ivanović (34) poginuli su u padu sportskog aviona

Prve fotografije palog aviona pokazuju sav užas nesreće na Kozari: Žena iz Rumunije bila pilot (FOTO)
Copyright Foto: MUP RS

Majka dvoje dece Irina P. (31), inače državljanka Rumunije, i njen saputnik Beograđanin Igor Ivanović (34) poginuli su u padu sportskog aviona pajper 28, čija je olupina pronađena danas na području sela Aleksići, na Kozari, dan nakon što se srušio.

ATV je objavio i prve fotografije sa mesta pada aviona.

Oupina aviona, čiji je nestanak prijavljen u četvrtak oko 14.10, pronađena je u petak oko 15 sati. Uočena su i dva tela, jedno u avionu, a drugo pored ostataka letelice. Tek će se u subotu pristupiti uviđaju, jer je to nemoguće danas, s obzirom na ekstremne uslove i kratak dan, rekli su u petak kasno poslepodne.

Tridesetjednogodišnjakinja je bila pilot aviona, dok je tri godine stariji mladić bio operater na operaciji oralne vakcinacije lisica protiv besnila, koju su na širem području banjalučke i prijedorske regije izvodili radnici beogradske firme “STS avijacija”.

– U Banjaluku je, pre pet-šest dana stiglo oko 30 radnika te firme sa 13 aviona. Oni su tog, kao i prethodnih dana izbacivali lekove protiv besnila lisica na svim neurbanim područjima. Tako je bilo i u četvrtak, kobnog dana. Sistem je takav da istovremeno budu podignuti svi avioni te da nadleću, paralelno jedan uz drugi, određeno područje – otkrivaju izvori.

Ništa u četvrtak nije slutilo da će doći do tragedije.

Foto: MUP RS

– Državljanka Rumunije, koja je inače porijeklom iz Moldavije, i Beograđanin išli su zajedno avionom. Imali su redovnu komunikaciju sa zemljom. Nisu se žalili ni na kakav tehnički problem. Međutim, odjednom se veza s njima izgubila. Šta je uzrok tragedije, ne znam. Nisu isključeni ni ljudski faktor ni loše vreme. Istražioci neće moći računati na crnu kutiju, pošto ih ovaj tip aviona nema. Avion je proizveden sedamdesetih godina prošlog veka, ali je redovno, u skladu sa zakonom, servisiran i pregledan. U trenutku poletanja bio je ispravan – tvrde sagovornici.

Brojni policajci, pripadnici spasilačkih službi, lovci, lugari i meštani češljali su i u četvrtak i u petak svaki pedalj zemlje. Podignuti su i dron i helikopter.

U pitanju je izuzetno nepristupačan, blatnjav, strm, kamenit teren. Vozilom se po blatnjavom, šumskom putu, moglo prići tek donekle.

Mestimično je bilo i magle, što je dodatno otežavalo potragu. Ulagani su nadljudski napori da se dođe do aviona.

Igor (34) je poginuo na Kozari: Avione i letenje je voleo više od svega (FOTO)

Oko 15 časova avion su pronašli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Nažalost, članovima posade nije bilo spasa.

Meštani Subotića ispričali su da su na mestu događaja scene potresne. Kako kažu, videli su u ovom selu više uplakanih ljudi iz Srbije te da su najverovatnije u pitanju poznanici žrtava.

Pilot i operater, koji je oko deset godina radio za ovu firmu, su pet ili šest dana bili u Banjaluci s ostalim članovima ekipe. U Banjaluku su došli iz Hrvatske, gdje su isto radili akciju vakcinisanja životinja.

– Avion je poletio iz Banjaluke, a nakon pet časova leta signal se izgubio iznad Kozare. Strašna je ovo tragedija. Operacija oralne vakcinacije lisica trebalo je da se završi za tri dana, a onda je trebalo da ekipe krenu u Beograd – kažu izvor za Nezavisne.

Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza RS, rekao je da je u potrazi učestvovalo 14 njihovih pripadnika.

U petak je objavljeno da je kompaniji “STS avijacija” ovo još jedan od mnogobrojnih incidenata s avionima. Poslednji se, kako se dodaje, dogodio u Rumuniji pre mesec dana.

Prema dostupnim podacima, u septembru 2015. godine, takođe u BiH, srušio se njihov golden igle C421-B, kada je jedan pilot poginuo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike