Hrvatska prelomila: Kupuje francuske borbene avione

28.05.2021

11:26 >> 11:41

0

Hrvatska je više puta odlagala nabavku aviona

Hrvatska prelomila: Kupuje francuske borbene avione
Copyright Profimedia

Kako je i najavljeno, na dan Hrvatskih oružanih snaga objavljno je da Hrvatska kupuje francuske borbene avione “Rafale” – 10 jednoseda i dva dvoseda.

-Novim avionima osiguraćemo zaštitu, steći moćno strateško sredtsvo odvraćanja i podići nacionalnu sigurnost na granicu kakvu nikad nismo imali”, rekao je Plenković.

Profimedia

-Ovo je najveća investicija u hrvatske oružane snage, najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana, stičemo sposobnost koja za sledećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske što je najveći garant mira. Time stvaramo preduslove za stabilan i siguran razvoj Hrvatske. A to nam je važnije nego ikada. Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje Hrvatska će postati i atraktivnija za strane ulagače jer će se povećati razina sigurnosti za njihova ulaganja – rekao je.

Pročitajte još

Dodao je da vlada vodi računa o nacionalnoj bezbednosti.

“Novim višenamenskim borbenim avionom kojim ćemo zameniti sadašnje MiG-ove, čiji životni vek istječe 2024., očuvaćemo sposobnosti HRZ-a i značajno ćemo ga osnažiti”, kazao je Plenković.

Hrvatska je više puta odlagala nabavku aviona, a razmatrane su ponude i SAD,  Francuske i Švedske.

Plenković kaže da su sve ponude – SAD, Francuske, Švedske i Izraela s pažnjom razmotrene.

Vlada je, kazao je, ocenila da je ponuda Francuske najbolja i da Hrvatska kupuje najbolje ocenjen i opremljen avion, po ceni od 999 miliona eva, uz mogućnost povoljne otplate na rate.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike