Cetinjanin kokain nabavljao od najopasnijeg kolumbijskog klana: Predstavljao se kao bogati naslednik

10.06.2021

17:58 >> 08:40

0

Autor: A. S.

Kolumbijska policija je, u saradnji sa međunarodnim agencijama u Evropi i Sjedinjenim Državama, otkrila složenu mrežu trgovine, čije je krajnje odredište

Cetinjanin kokain nabavljao od najopasnijeg kolumbijskog klana: Predstavljao se kao bogati naslednik
Copyright Profimedia

Objavljene su nove informacije o hapšenju i radu Cetinjanina Ivana Armuša.

Armuš je uhapšen zbog trgovine drogom u aprilu ove godine u Kolumbiji, a kokain je nabavljao od jedne od najopasnijih kolumbijskih kriminalnih organizacija “klan del golfo”, javlja crnogorski “Dan”.

Američko ministarstvo finansija označilo je ovu kriminalnu organizaciju kao jednu od najopasnijih, a njegove vođe stavilo je na crnu listu, odnosno uvedene su im stroge sankcije, od kojih je jedna i stavljanje imovine pod blokadu, preneo je “Dan”.

Povezanost Armuša sa ovim klanom, kao i detalje njegovog boravka u Kolumbiji, izneo je tamošnji list “Semana”.

Prema njihovom pisanju, ovim hapšenjem u Kartageni udareno je na do sada gotovo nepoznat balkanski klan koji na teritoriji te zemlje deluje već nekoliko godina. Pripadnici klana dugo su se krili iza priče investitorstva i preduzetništva. Naime, njegovi pripadnici predstavljali su se kao uspešni investitori i preduzetnici koji žele da se uklope u visoko društvo u Kartageni, Barankuili, Medeljinu, Kali i Bogoti.

Kolumbijska policija je, u saradnji sa međunarodnim agencijama u Evropi i Sjedinjenim Državama, otkrila složenu mrežu trgovine, čije je krajnje odredište Evropa.

– Dokument govori o Ivanu Armušu kao jednom od članova balkanskog kartela, koji je očigledno morao da pobegne iz Španije 2018. godine jer je bio umešan u ubistvo zbog nerašćišćenih računa. Tada je Kolumbiju, u koju je stigao 2019. godine, odabrao kao svoje odredište. Doselio se u Kartagenu, gde se predstavljao kao naslednik vlasnika lanca hotela u Evropi. Ta priča bila paravan, a iza nje se krila međunarodna organizacija “balkanski kartel” koja je jedan od glavnih izvoznika droge u Evropu – objavio je nedeljnik pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Pročitajte još:

“Klan del golfo” bio mu je glavni partner, a Armuš je bio zadužen za kontakt sa dobavljačima kokaina u Kolumbiji.

– U obaveštajnim izveštajima detaljno su izložena naknadna praćenja. Istražitelji su pomoću njih uspeli da utvrde da je Armuš čak išao u laboratorije za proizvodnju kokaina da proveri njegov kvalitet. Koristeći prednosti svoje navodne poslovne reputacije, on je organizovao sastanke sa partnerima u luksuznim hotelima u Medeljinu, Kartageni i Barankuili, u kojima je pregovarao o dopremanju droge iz kolumbijskih luka, odakle se, inače, roba često šalje ka Evropi, posebno voće – objašnjeno je u tekstu.

Kao rezultat ove istrage sprovedena je operacija njegovog hapšenja.

– Uhapšen je na otvorenom moru, na brodu pod panamskom zastavom “Opijum mar”, koji je nameravao da napusti zaliv Manga sa oko pola tone kokaina – navode.

Detaljnom pretragom broda, za koju su koristili specijalno obučene pse, policija je pronašla 25 paketa droge spremne za iznošenje iz zemlje.

– Armuš je bio u društvu dvojice Kolumbijaca, koji su takođe uhapšeni – piše u objavljenom tekstu.

Balkanski klan o kom se malo govori, piše dalje, deo je velike mreže trgovine drogom, za šta policija poseduje konkretne dokaze.

– Svi članovi dolaze iz južne Evrope – Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Zajednička operacija sa evropskim vlastima dovela je do dokaza da je to najjača švercerska mreža, koja ima ćelije rasprostranjene širom Evrope, u zemljama poput Holandije, Nemačke, Španije, Belgije, Francuske, Italije, Grčke, Engleske, Turske, Ukrajine i Portugalije – prenose beogradski mediji pozivajući se na “Dan”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike