Krivokapić se brani: Čuo sam da mi se spremalo hapšenje zbog veleizdaje

10.06.2021

23:14

0

Autor: M.Vu

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je večeras da je danas čuo da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje

Krivokapić se brani: Čuo sam da mi se spremalo hapšenje zbog veleizdaje
Profimedia

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je večeras da je danas čuo da se spremalo njegovo hapšenje “zbog veleizdaje” u slučaju da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu, koji je, kako kaže, protivustavan.

“Imam informaciju koja je u ovom trenutku vrlo realna, i bez opasnosti od kovanja teorija zavere mogu je saopštiti a to je da bih, po povratku u Crnu Goru, bio uhapšen zbog veleizdaje” kazao je Krivokapić za TV Vijesti.

Na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Krivokapić je rekao i da su dve tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore, a da je, pošto je to uočeno, njegova obaveza da štiti državu bez obzira što je vernik.

Podsetio je da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.

“Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: “Jedan se odnosio na verske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori”.

Na konstataciju da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

Pročitajte još:

“Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vernik, odlučio sam da zaštitim državu”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana pre odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom i da je obavestio potpredsednika Dritana Abazovića i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti