Osuđena posada osumnjičena za šverc 20 tona kokaina: Pomorac iz Kotora u zatvoru u Americi

11.06.2021

14:31

0

Autor: A.S.

Prema pisanju američkih medija, kokain na brodu MSC Gajane, na crnom tržištu vredeo je oko oko 1,2 milijarde dolara

Osuđena posada osumnjičena za šverc 20 tona kokaina: Pomorac iz Kotora u zatvoru u Americi
Copyright Pixabay

Boško Marković (41), pomorac iz Kotora, osuđen je u Filadelfiji na sedam godina zatvora, za učešće u švercu oko 20 tona kokaina, pronađenog u junu 2019. godine u brodu MSC Gajan, u luci Filadelfija u SAD.

– On je za učešće u poslu trebalo da dobije više od milion dolara za nadgledanje krijumčarenja i skrivanja kokaina na brodu – kazali su tužioci na suđenju, prenose mediji.

Sedam preostalih članova posade, koji su uhapšeni odmah posle pronalaženja kokaina, već su osuđeni na kazne od dve do šest godina. Rodbina nekih od njih, posle informacija u medijima da su pristali na saradnju sa američkim istražiteljima, na neko vreme su se sklonili iz svojih kuća u Kotoru, strahujući od osvete, javljaju Novosti.

Pročitajte još:

Prema pisanju američkih medija, kokain na brodu MSC ”Gajane”, vlasništvo švajcarske kompanije ”Mediterranean Shipping Co” sa sedištem u Ženevi, na crnom tržištu vredeo je oko oko 1,2 milijarde dolara, a neki od članova posade, istražiteljima su odmah priznali da su za učešće u poslu dobili po 50.000 dolara

– Ovo je najveća zaplena droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije. Članovi posade broda su uhapšeni i suočeni sa federalnom optužnicom, a istraga je u toku – tvitovala je odmah posle zaplene kokaina, kancelarija Državnog tužilaštva za Istočni okrug Pensilvanije, iz koje je ustvrđeno da je zaplenjena količina kokaina bila dovoljna da ubije nekoliko miliona ljudi.

Kokain je na brod ukrcan verovatno na Bahamima, ili nakon što je plovilo napustio luku na tim ostrvima.

Američke vlasti su saopštile da je brod sa kokainom u SAD stigao iz Čilea, preko Paname i Bahama.

Posle ove zaplene, znatno je pooštren režim zapošljavanja crnogorskih pomoraca ne smao u ovoj, već u kompanijama širom sveta, zbog sumnji u pripadnosst klanovima koji se bave švercom kokaina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike