Hrvati potrešeni izveštajem: Najgora zemlja po percepciji korupcije u Evropskoj uniji!

15.06.2021

12:50

0

Autor: A. B.

Prosek u EU je za ovakvu percepciju 62 posto građana koji smatraju da je korupcija u njihovoj vladi veliki problem, dok je u komšiluku 92

Hrvati potrešeni izveštajem: Najgora zemlja po percepciji korupcije u Evropskoj uniji!
Copyright Pixabay

Prema najnovijem izveštaju Transparensi internešnela o stanju i prirodi korupcije u zemljama Evropske unije, Hrvatska je “apsolutno najgora” po percepciji korupcije u vladi, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je korupcija u vladi veliki ili mali problem čak 92 posto ispitanika odgovorilo je da je reč o velikom problemu.

Prosek u EU je za ovakvu percepciju 62 posto građana koji smatraju da je korupcija u njihovoj nacionalnoj vladi veliki problem.

Što se tiče odgovora na pitanje šta misle o tome koliko se kvalitetno nacionalna vlada bori protiv korupcije, i u tom delu istraživanja u Hrvatskoj je, kako se navodi, rezultat katastrofalan.

Pročitajte još:

Hrvatska je, dodaje se, druga najgora s mišljenjem o svojoj vladi po ovom pitanju.

Pixabay

Jer, dodaje se, 72 posto građana smatra da vlada u Zagrebu loše nastupa u borbi protiv korupcije, što je red veličine otprilike Češke, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Litvanije, gde je utisak po nekoliko posto blaži nego u Hrvatskoj.

Na Kipru je, na primer, ovaj utisak iznelo 80 anketiranih građana.

Hrvatska je druga najgora i po utisku građana koliko se vlada premijera Andreja Plenkovića, pri donošenju odluka ravna prema mišljenju građana.

U Hrvatskoj je to 14 posto, a od toga je gora samo Litvanija u kojoj je to tek 13 posto.

Prema istom istraživanju, u Hrvatskoj se čak 72 odsto ispitanih boji da prijavi korupciju, a iza toga je Kipar, gde od toga straue 76 odsto ispitanih.

U Sloveniji je to slučaj sa 66 odsto ispitanih, a manje procente od tog aimaju Bugarska, Grčka Italija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike