Nakon 14 godina i kašnjenja na porođaju: Zadarska bolnica mora da plati odštetu zbog greške

16.06.2021

22:20

0

Autor: A.S.

Dečak je rođen u aprilu 2007. godine, malo pre ponoći, carskim rezom, nakon što se sedam sati gušio u stomaku, što je dovelo do pogoršanja zdravstvenog s

Nakon 14 godina i kašnjenja na porođaju: Zadarska bolnica mora da plati odštetu zbog greške
Pixabay

Nakon 14 godina od porođaja i prekasno izvedenog carskog reza, Opštinski sud u Zadru je doneo presudu po kojoj bolnica mora da isplati 1,5 miliona kuna (oko 23 miliona dinara) odštete porodici i dečaku.

Po presudi koja je još uvek nepravosnažna, bolnica će morati da plati kamatu od 2007. godine do danas, troškove postupka od 306.875 kuna (oko 5 miliona dinara), a dečaku do daljnjeg da isplaćuje mesečnu nadoknadu u iznosu od 4.800 kuna (oko 75.000 dinara), prenosi Slobodna Dalmacija.

Dečak je rođen u aprilu 2007. godine, malo pre ponoći, carskim rezom. Do tog trenutka majka je imala uredan tok trudnoće pa je u 39. nedelji upućena na Odeljenje ginekologije zbog nadzora zbog promena u CTG zapisu. Na Odeljenju je u CTG zapisu od 16.50 sati bio vidljiv pad otkucaja srca deteta uz lošu cirkulaciju, u 19.45 sati daleko jači pad otkucaja srca deteta, a posebno od 21.25 sati nadalje.

– Dežurni ginekolozi, međutim, nisu uočili problem ili su uočili, ali nisu preduzeli ni jednu medicinsku radnju u skladu sa pravilima medicinske struke, koja bi omogućila da kod novorođenčeta ne nastupi hipoksija, nego su se odlučili na hitan carski rez tek u 23.45 sati.

Beba se gušila 7 sati u majčinoj utrobi

Dete je tada rođeno, nakon sedam sati gušenja u majčinoj utrobi, što je dovelo do teškog i trajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Tokom porođaja nastupile su teške hipoksijsko-ishemijske promene i edem mozga, zbog čega je dečak nakon rođenja reanimiran, što je dovelo do trajnih posledica po njegovo zdravlje – navodi se u presudi.

Pročitajte još:

Tokom postupka, veštak s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ocenio je da je odluka o sprovođenju carskog reza donesena prekasno, zbog čega je došlo do stanja fetalne patnje, odnosno “razvoja asfiksije zbog zatezanja pupčane vrpce oko vrata i opsežnog oštećenja mozga čije su posledice trajno prisutne i nepopravljive”.

U bolnici su se branili kako su bili preduzeti svi standardni medicinski postupci kod prijema trudnice, nalaz je bio uredan s manjim odstupanjima koji se, prema njihovom viđenju, ne mogu tretirati kao ozbiljne teškoće. Sve je upućivalo na to da će se žena uspešno poroditi prirodnim putem, ali je nakon neuspešnog pokušaja sproveden hitan carski rez.

Odluka doneta prekasno

Neželjeni ishod, prema bolnici, nastao je kao posledica akutne hipoksije i kompresije pupčane vrpce, a ne kao posledica hronične hipoksije koja je trajala satima. Međutim, iz nalaza i mišljenja veštaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu proizlazi da je odluka o sprovođenju carskog reza donesena prekasno.

Prvi veštak je na sudu rekao da je porođaj učinjen po pravilima struke, ali je na dodatnom ročištu ponovo saslušana pa je potvrdila da najverovatnije dete ne bi bilo u ovakvom stanju da je porođaj učinjen odmah kod prijema.

Zbog tih kontradiktornih izjava angažovan je novi veštak s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji je rekao da je odluka o sprovođenju carskog reza donesena prekasno, zbog čega je došlo do stanja fetalne patnje, odnosno razvoja asfiksije zbog zatezanja pupčane vrpce oko vrata o opsežnog oštećenja mozga čije su posledice trajno prisutne i nepopravljive – javlja portal iz Dalmacije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi