Predsednik Odbora direktora EPCG najavio: Solarni paneli na 3.000 kuća, to znači 400 novih radnih mesta!

12.07.2021

10:48

0

Autor: J.B.O.

Građanima Crne Gore će biti ponuđena mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objektima za individualno stanovanje

Predsednik Odbora direktora EPCG najavio: Solarni paneli na 3.000 kuća, to znači 400 novih radnih mesta!
Copyright Pixabay/Maria Godfrida

Еlektroprivreda Crne Gore, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa Evropskom unijom u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala je projekte koji se odnose na zamenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

Kako su saopštili iz ove kompanije, kao jedan od projekata prelaska na korišćenje zelene energije (obnovljivih izvora) koja nema štetnih dejstava, EPCG želi da započne i ponudi građanima Crne Gore mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objektima za individualno stanovanje. U tom cilju, Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donela je odluku o realizaciji projekta Solari 3000+.

Pročitajte jo:

– Crna Gora ima neverovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, npr. ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. U Nemačkoj npr. broj sunčanih sati je od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarnih elektrana snage 50 GW sati. Ovim projektom građanima Crne Gore predstavićemo stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, a zajedničkim snagama uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida. Realizacijom projekata iz oblasti solarne energije značajno ćemo doprineti očuvanju životne sredine. Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim povrsinama – istakao je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, prenosi borba.me.

Projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumijeva ugradnju solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije. Ovim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

– Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sama proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosečnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od pet do sedam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju – naglasio je Đukanović.

U toku je intenzivan rad na pripremi javnog poziva za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studija izvodljivosti i idejno rešenje, koji pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni. Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisan konkurs za preko 400 radnika za ugradnju solarnih panela. Maksimalna vrednost ovog projekta iznosi oko 30 miliona evra.

EPCG aktivno radi i na projektu koji podrazumeva obeležavanje neplodnog zemljišta na kojem bi se takođe instalirali solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarne plutajuće elektrane na Slanom jezeru.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ će voditi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Opštine Nikšić, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, CEDIS-a, Uprave za nekretnine, Eko fonda i CGES-a, a na čijem je čelu predsednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

Pročitajte još:

Juče je na održanim sednicama Odbora direktora EPCG i Komisije za investicije u energetskom sektoru, data puna podrška dosadašnjim aktivnostima na realizaciji investicionih projekata koji se odnose na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike