Skandalozan govor Mila Đukanovića u Bratislavi: Mržnja prema SPC nadvladala razum

17.07.2021

21:10

0

Autor: M.Vu

Salvu mržnje prema Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sasuo je u Bratislavi crnogorski predsednik Milo Đukanović

Skandalozan govor Mila Đukanovića u Bratislavi: Mržnja prema SPC nadvladala razum
Profimedia

Salvu mržnje prema Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sasuo je u Bratislavi crnogorski predsednik Milo Đukanović i po ko zna koji put optužio našu zemlju i Crkvu za “destruktivan odnos prema Crnoj Gori”.

Đukanović je na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti” izjavio da je u pitanju “tradicionalan odnos u kome Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore”:

– Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjima istorijskih dokumenata čak iz 19. veka. Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, te gleda našu državu kao deo srpskog sveta. Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini.

On je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je naveo “zaštite interesa srpskog naroda u Crnoj Gori koji pokušava da to predstavi kao legitiman cilj”:

– Mišljenje je mnogih da je Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači da bi sada možda bilo vreme da se Kosovo vrati, pišu “Novosti”.

Đukanović se potom osvrnuo i na verska pitanja, pa je rekao da je do izmena Zakona o slobodi veroispovesti došlo u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora. Deo govora koji se ticao Srpske crkve bio je u najmanju ruku skandalozan.

– SPC je uložila sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je želela i upotrebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu.

Crnogorski predsednik nastavio je sa najstrašnijim uvredama na račun SPC i to na zvaničnom skupu, pa ih posredno optužio i za – učestvovanje u genocidu!

– Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu – ocenio je Đukanović.

Srpska pravoslavna crkva zvanično se u subotu nije oglasila oko poslednjeg istupa crnogorskog predsednika, iako je svojim govorom na konferenciji u Bratislavi pogazio sve konvencije u odnosima crkvenih i svetovnih vlasti. Posredi je, kako kažu, otvoreni govor mržnje, za koji se u uređenom svetu odgovara.

– Nije to novost kada je reč o Đukanoviću, može se reći da smo na takav verbalni otrov već navikli – kažu u SPC. – On već dugo zastupa otvoreno neprijateljski stav prema Srpskoj crkvi i prikrivajući sopstvene političke neuspehe, svesno menja istinu. SPC u Crnoj Gori silom neprilika koje je izazvao Đukanovićev režim bila je prinuđena da se bori za svoja elementarna prava, koja su odbranjena kroz litije tokom prošle godine, što Đukanović danas proglašava “bavljenjem politikom”. A upravo je njegova stranka sebi namenila zadatak uređenja verskog života i ustrojstvo crkve po meri partije i njenih članova, pa čak to stavila i u svoj politički program, što je presedan koji nije viđen nigde u Evropi – objašnjavaju u SPC.

Nije prvi put da Đukanović targetira Crkvu kao stub navodnih velikosrpskih i ruskih interesa, što se u crkvenim krugovima tumači kao već mnogo puta viđen pokušaj približavanja zapadnim centrima moći, ali i njegov otklon od sopstvene politike koju je vodio devedesetih godina.

Da je ne tako davno Đukanović u svojoj političkoj karijeri “pričao druge priče”, predstavljajući se vernikom Srpske pravoslavne crkve, podsećaju u Demokratskom frontu.

– Kad je od Srba uzimao glasove, od Rusa milijarde, od crkve blagoslov, bio je veći Srbin od Karadžića i Mladića, veći Rus od Putina, i veći vernik od patrijaraha. Sada pokušava da bude veleizdajnik, ali ne treba da vežba, jer je to odavno – kazao je u svom reagovanju Milan Knežević, jedan od lidera ovog političkog saveza.

Pročitajte još:

Milov čovek piše Temeljni ugovor

Koordinator spornih tekstova vezanih za izmenjenu sadržinu Temeljnog ugovora je pravni savetnik premijera Zdravka Krivokapića, Ivan Šikmanović, o kome su “Novosti” već pisale. Radi se o čoveku koji je godinama unazad angažovan u Vladi Crne Gore, još iz vremena režima Đukanovića. NJegova supruga Ivana, dugogodišnji kadar MSP, posle jednogodišnjeg boravka u Moskvi preseljena je u crnogorsku ambasadu u Severnoj Makedoniji. NJen suprug je potom napustio mesto načelnika u Ministarstvu javne uprave da bi joj se pridružio u diplomatskoj misiji. Nakon toga se uključio u rad nove Vlade i dogurao do mesta prvnog savetnika premijera Krivokapića.

Urušavanje Evrope

Đukanović je dodatno istakao i blisku povezanost Srpske i Ruske pravoslavne crkve:

– Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti