Janšin SDS pobednik izbora za EP u Sloveniji! Jedno mesto ide i stranci Vesna

10.06.2024

07:31

0

Levica je jedina stranka u parlamentu koja nije dobila nijedno mesto, sa osvojenih 4,7 odsto

Janšin SDS pobednik izbora za EP u Sloveniji! Jedno mesto ide i stranci Vesna
Copyright Tanjug/Noemi Bruzak/MTI via AP

Opoziciona Demokratska stranka (SDS) pobedila je na izborima za EU ​​u Sloveniji i dobiće četiri od devet mesta te zemlje u Evropskom parlamentu. Vladajući pokret Sloboda dobio je na jučerašnjim izborima dva, a po jedno mesto pripalo je zelenoj stranci Vesna, Socijaldemokratama (SD) i Hrišćanskoj-demokratskoj Novoj Sloveniji (NSi). SDS je, nakon prebrojanih skoro svih glasova, dobio 30,8 odsto, što je više od četiri odsto u odnosu na pre pet godina, prenosi STA.

Pokret Sloboda, koji je prvi put učestvovao na izborima za EP, osvojio je 22,1 odsto glasova. Lider SDS-a Janez Janša predložio je da nacionalni parlament bude raspušten, rekavši da je rezultat "poruka slovenačkih glasača aktuelnoj vladajućoj koaliciji da postupi slično kao što je to uradio francuski predsednik Emanuel Makron". Lider Pokreta "Sloboda" i premijer Robert Golob, izjavio je da je zadovoljan rezultatima i primetio da su stranke levog centra zajedno ipak dobile više od desnog centra.

"To je ono što nam daje nadu za budućnost. Uveren sam da će se to takođe odraziti na sledećim opštim izborima," rekao je on.

Vesna, osnovana pre dve godine, osvojila je 10,5 odsto glasova, skoro isto koliko je njen kandidat Vladimir Prebilič dobio na predsedničkim izborima pre dve godine, navodi STA. SD i NS su osvojili 7,71 odsto i 7,70 odsto glasova, jedva su nadmašili vanparlamentarnu Narodnu partiju (SLS) sa 7,27 odsto, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije.

Levica je jedina stranka u parlamentu koja nije dobila ni jedno mesto, sa osvojenih 4,7 odsto.

Lider SD Matjaž Han rekao je da je njegova stranka srećna što je osvojila jedno od devet slovenačkih mesta, jedno manje nego do sada. Izlaznost na izborima za EP u Sloveniji je premašila 41 odsto, što je dvanaest procentnih poena više nego pre pet godina.

Inače, na ovim izborima vladajuća stranka u Francuskoj i Belgiji doživele su debakl.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike