Goraždanin preživeo napad: "Osetio sam kako me je nešto klepilo"

21.07.2021

11:38 >> 14:25

0

Autor: Nikola A.

Goraždanin Muhamed Bukva preživio je ujed zmije, a nakon nekoliko dana provedenih u bolnici još se oporavlja

Goraždanin preživeo napad: "Osetio sam kako me je nešto klepilo"
Copyright Pixabay

Sve se desilo u selu Bukva kod Goražda, kod kuće gde se Muhamed dan ranije igrao s unucima, prenosi Srpskainfo.

– Pretpostavljamo da je u pitanju poskok, jer me ujeo dosta visoko, u predelu kolena. Samo sam osetio kako me je nešto klepilo, kao da me iglom ubola. Pobegao sam s tog mesta. Za dva minuta noga je počela oticati, a onda mi je i jezik počeo trnuti. Uzmem aspirin, zaključam kuću i odem do Hitne pomoći. Infuzije i serum sam dobio, a protivotrov sam kupio. Malo me koleno još boli. Sad sam oprezan, jer kažu da na mestu gde vidiš jednog poskoka, u krugu od 50 metara postoji i drugi, jer se navodno kreću u paru – kaže Bukva za Avaz.

Pročitajte još:

Uprkos ovakvim iskustvima, profesor na Odseku za biologiju PMF-a Sarajevo Suvad Lelo smatra da u BiH skoro da i nema opasnih zmija.

– Opasan je tajpan u Australiji, zmija koja u glavi ima toliku količinu otrova da može ubiti 100 ljudi. Ili morska zmija (Hydrophis)  takođe iz australijskih oblasti. Indijci imaju poslovicu: Kada vas ujede kobra, sednite pod najbliže drvo i umrite kao čovek. A ovde imamo našeg poskoka, koji je, navodno, najopasnija zmija. Njegov ugriz može proizvesti fatalan ishod, ali procent takvih slučajeva je ekstremno mali – pojašnjava prof. dr Suvad Lelo.

U slučaju ugriza zmije svojim studentima prenosi ono što su njemu kazali lekari – podvezati mesto iznad ugriza i što pre doći do ambulante, ali ne juriti bezglavo i pod velikim stresom, jer opasnost ipak nije tolika.

– Prvo treba da stanete, jer vas je poskok, definitivno, uočio ranije. Ako mu ne predstavljate opasnost, on skoro po pravilu beži na suprotnu stranu. Nema potrebe za bilo kakvom reakcijom. Ako odlučite da proganjate zmiju koja vas ugrizom može poslati u bolnicu, onda ste svesni rizika, zmija će se braniti kako zna i ume – ističe Lelo.

Pročitajte još:

Već dugi niz godina istražuje i piše o misterioznom svetu gmizavaca koji kod ljudi izazivaju strah, ali su zmije koristan deo lanca ishrane, jer nas rešavaju prekobrojnog prisustva miševa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike