Jednogodišnje dete zaraženo morbilama: Još jedan slučaj obolevanja registrovan u Podgorici, vakcina je jedini spas

24.05.2024

22:30

0

Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolevanja nije epidemiološki povezan ni sa jednim prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori

Jednogodišnje dete zaraženo morbilama: Još jedan slučaj obolevanja registrovan u Podgorici, vakcina je jedini spas
Copyright Profimedia

Institut za javno zdravlje Crne Gore, registrovao je drugi slučaj obolevanja od morbila u Podgorici. Obolevanje je registrovano kod deteta uzrasta od jedne godine i 10 dana koje još uviek nije bilo vakcinisano MMR vakcinom. Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolevanja nije epidemiološki povezan ni sa jednim prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori.

- Za sada ne postoji podatak o putovanju deteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva, potvrdjeno je u Institutu za javno zdravlje za RINU.

U ovoj ustanovi apeluju na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obaveste svog izabranog lekara i dogovore testiranje.

Profimedia
 

Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dve doze ove vakcine, ističu.

Dodaju da je osoba zarazna i 4 dana pre pojave ospe, kao i 4 dana nakon, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti. Jedina delotvorna mera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele. Ističu da je vakcina bezbedna i veoma delotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike