Nedelja odluke u Hrvatskoj: Ko će formirati vlast?

06.05.2024

11:35

0

Na aprilskim parlamentarnim izborima HDZ je relativni pobednik, iako su osvojili čak pet mandata manje nego 2020. godine

Nedelja odluke u Hrvatskoj: Ko će formirati vlast?
Izbori u Hrvatskoj - Copyright AP Photo/ Darko Vojinović

Hrvatska je danas ušla u nedelju odluke o tome ko će formirati parlamentarnu većinu i vladu, a gotovo je izvesno da će to biti HDZ, aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret Ivana Penave, uz podršku nekih preletača, ali bez Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.

Domovinski pokret je u kampanji tvrdio da zasigurno neće formirati vlast sa HDZ-om, sa SDSS-om Milorada Pupovca i platformom Možemo!. Pregovori Plenkovića i Penave o formiranju postizborne koalicije biće nastavljeni danas, pošto su dve opcije približe stavove.

Lider DP-a Penava je gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac, koji je tu strranku napustio zbog sukoba sa Plenkovićem. Domovinski pokret, na čijem je čelu, je mlada politička opcija, osnovao ju je estradni umetnik, pevač Miroslav Škoro i uglavnom je okupila bivše nezadovoljne i razočarane HDZ-ovce. Penava je nasledio Škoru, koji se iz politike povukao zbog sukoba u pokretu nastalih, između ostalog, i zbog njegovih nerazjašnjenih odnosa sa saradnicom Nikolinom Brajković.

Penava je, inače, u Hrvatskoj prepoznat po svojim nacionalističkim stavovima, što je pokazao i prošle godine, pred obeležavanje godišnjice "pada Vukovara", kada je poručio da onima kojima smeta ustaški poklič "za dom spremni" na grbu HOS i ustaško slovo "U", ne treba da dolaze u Vukovar.

HOS je paravojna formacija koju je osnovao Dobrosav Paraga, a poznata je po crnim uniformama i ustaškoj ikonografiji tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, kao i po veličanju Ante Pavelića i NDH, pa ih je čak i Franjo Tuđman poredio sa nacističkim SS jedinicama.

Više pripadnika HOS osuđeno je za ratne zločine. Deo hrvatskih medija o Penavi piše da se ponaša kao i svi nacionalisti, odnosno kada god bi bili uhvaćeni u nekoj malverzaciji oni bi upozoravali na "velikosrpsku opasnost". Istaknut je borac protiv ćirilice u Vukovaru i borac protiv dvojezičnih tabli na tamošnjim institucijama.

Tvrdi ništa nema protiv srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ali ima protiv Milorada Pupovca i njegovog SDSS, kojeg optužuje da je "promoter velikosrpske politike", te da je on "dokaz" da postoji "kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj" i da je "Vukovar epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Na aprilskim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ je relativni pobednik, iako su osvojili čak pet mandata manje nego 2020. Domovinski pokret je, pod rukovodstvom Penave, postao treća politička snaga, ali sa dva poslanika manje u odnosu na prethodne izbore. Činjenica da su na političkoj sceni Hrvatske, uz Most, formirane tri prilično jako desno orijentisane opcije, deo analitičara konstatuje da buduća vlada skreće desno kao nikada do sada u istoriji. Iz Plenkovićevog HDZ-a kažu da Srbi, koji su do sada bili deo vlasti, formalno možda neće biti u vladi, ali im se status neće menjati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike