Oglasio se novinar posle prijave: Tvit sam napisao svestan posledica, istraživanjem genocida se bavim 20 godina!

01.08.2021

08:28 >> 10:40

0

Autor: P. Š.

Ako me privedu, ja ću ponoviti ono što sam rekao na Tviteru, kaže Branimir Đuričić

Oglasio se novinar posle prijave: Tvit sam napisao svestan posledica, istraživanjem genocida se bavim 20 godina!
Printscreen/Youtube/RTRS vijesti

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković objavio je na društvenim mrežama da je Tužilaštvu BiH podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đuričića zbog, kako navodi, poricanja genocida u Srebrenici.

Razlog je to što je Đuričić na svom Tviter nalogu objavio da kao potomak jasenovačkih žrtava tvrdi da nije bilo genocida u Srebrenici.

Pročitajte još:

U izjavi za RTS Đuričić kaže da je tvit napisao svestan posledica, ali i činjenice da ima pravo na svoje mišljenje i da zbog toga ne treba krivično da odgovara.

Branimir Đuričić je rekao da je potpuno rasterećen s obzirom na to da je znao kakve posledice mogu da uslede.

– Ako me privedu, ja ću ponoviti ono što sam rekao na Tviteru. Ja se kao potomak jasenovačkih žrtava, kao žrtava nespornog genocida, kao politikolog, novinar i kao predsednik Udruženja novinara RS već dvadesetak godina detaljno bavim istraživanjem genocida. Zbog toga sam napisao da nikada neću moći da pristanem na to da je šest miliona jevrejskih civila, milion i po jermenskih civila i više od 700.000 srpskih civila ubijenih u genocidu jednako, zaista velikom i sramnom ratnom zločinu počinjenom nad bošnjačkim zarobljenim vojnicima”, rekao je za Đuričić za RTS.

Krivična prijava protiv ovog novinara je usledila nakon što je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. 

Inače, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu BiH objasnivši da je to uradio kako bi rasteretio muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtevima svojih političkih vođa.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti