Evropska unija odlučila da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom!

22.03.2024

07:25

0

Bosna i Hercegovina je predala kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji 2016. godine, a status kandidata dobila je 2022. godine.

Evropska unija odlučila da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom!
Copyright Pixabay

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je da je odlučeno da se otvore pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa Bosnom i Hercegovinom. Predsdednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio odluku Evropskog saveta. Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović ocenio je da je otvaranje pregovora zajednička pobeda BiH i EU. Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je otvaranje pregovora dobra vest za tu zemlju.

Šarl Mišel je u objavi na društvenoj mreži Iks objavio da je na današnjem samitu Evropski savet odlučio da otvori pregovore o pristupanju Evropskoj uniji sa Bosnom i Hercegovinom.

"Vaše mesto je u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka je ključni korak napred na vašem evropskom putu. Sada je potrebno da se naporan rad nastavi kako bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala, kao što vaš narod želi", poručio je Mišel.

 

 

Evropski savet je pozvao Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir kako bi ga Savet usvojio kada se preduzmu svi relevatni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine, navodi se u usvojenim zaključcima Evropskog saveta, koji se odnose na proširenje i reforme.

"Na osnovu preporuke Evropske komisije od 12. marta 2024. godine, Evropski savet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Evropski savet poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir u cilju njegovog usvajanja od strane Saveta onog trenutka kada se preduzmu svi relevatni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine", navodi se u zaključima Evropskog saveta. 

Bosna i Hercegovina je predala kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji 2016. godine, a status kandidata dobila je 2022. godine.

Dodik: Pozdravljam odluku o otvaranju pregovora

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da pozdravlja odluku Evropskog saveta početku pregovora BiH sa EU.

 

 

Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Poručio je i da "odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska - dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima".

"Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila. Stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja", ocenio je Dodik.

Između ostalog, Dodik je naveo i da je Bosna i Hercegovina po mnogo čemu "mala EU" i test njenog postojanja u prvoj polovini 21. veka.

"Pred svima nama u BiH je još mnogo posla. Danas se dokazalo, i neću odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama", naveo je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina danas započinje novi i sveobuhvatniji proces saradnje s EU, preneo je Kliks.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike