Ustavni sud objavio mišljenja sudija koji nisu bili za "upozorenje" o Milanoviću

20.03.2024 | 22:07

Saopštenje Ustavnog suda usledilo je nakon što je izdvojeno mišljenje troje sudija objavljeno na nekoliko hrvatskih novinskih portala

Copyright Profimedia

Ustavni sud Hrvatske danas je objavio izdvojena mišljenja troje sudija koji nisu glasali za zabranu izborne kandidature Zoranu Milanoviću dok je na dužnosti predsednika zemlje, u kojem navode da predsednik ne sme učestvovati na izborima, ali zameraju način donošenja "upozorenja".

U saopštenju navode da je predsednik suda Miroslav Šeparović odlučio da javno objavi zapisnik sa sednice suda, službenu belešku sastavljenu u vezi sa institutom izdvojenih mišljenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora od 18. marta i tumačenje ustavnih sudija Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selaneca, prenela je Hina.

U službenoj belešci o pitanju izdvojenih mišljenja koje je postavljeno na sednici Ustavnog suda navodi se da u konkretnom slučaju sudije ne mogu izdvojiti mišljenje jer se ne radi o odluci ni o rešenju, već o posebnoj nadležnosti Ustavnog suda.

"S obzirom da predsednik suda nije želeo da ošteti nijednog sudiju u izražavanju njegovog stava... pozvao je sudije koji to žele da pisanim putem izraze svoje neslaganje sa usvojenim upozorenjem što će se uvrstiti u spis kao njegov sastavni deo te uneti u ustavnosudsku bazu podataka i na taj način učiniti dostupnim svim zaposlenima u sudu.

Međutim, naglasio je da, s obzirom da nije reč o institutu izdvojenog mišljenja, ona se uz upozorenje Ustavnog suda neće objaviti na mrežnim stranicama", navodi se u belešci i zapisniku sa sednice od ponedeljka.

Protiv odluke Ustavnog suda glasale su sudije Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, dok su dvoje koautora "izdvojenog mišljenja" Lovorka Kušan i Goran Selanec napustili sednicu pre glasanja. 

Saopštenje Ustavnog suda usledilo je nakon što je izdvojeno mišljenje troje sudija objavljeno na nekoliko hrvatskih novinskih portala. Troje sudija u "izdvojenom mišljenju" navode da su sudije Ustavnog suda svoje zaključke trebalo detaljnije da obrazlože i da oni nisu doneti u primerenoj formi, odnosno da postupak sudija Ustavnog suda nije bio pravičan prema SDP-u. 

Oni smatraju da je Ustavni sud trebalo da donese odluku, a ne upozorenje i da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Hrvatske.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug