Nove epidemiološke mere na snazi do 20. avgusta: Ulazak u lokale i diskoteke samo uz potvrdu...

30.07.2021

14:08 >> 15:11

0

Autor: A.S.

Crna Gora je pooštrila mere u suzbijanju pandemije koronavirusa

Nove epidemiološke mere na snazi do 20. avgusta: Ulazak u lokale i diskoteke samo uz potvrdu...
Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler)

Vlada je danas usvojila epidemiološke mere koje će važiti do 20. avgusta, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Institita za javno zdravlje Igor Galić je saopštio da je dozvoljen Ulazak u lokale i diskoteke samo uz covid potvrdu.

Ovo su nove mere:

I. Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, kao i ulazak u noćne klubove i diskoteke, nezavisno od toga da li rade na otvorenom ili zatvorenom omogućava se samo uz najmanje jedan od sledeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde:

Pročitajte još:

1) Da je osoba u celosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine protiv COVID-19 virusa;

2) Da osoba poseduje negativan PCR test na COVID-19 virus koji nije stariji od 72 sata;

3) Dokaz da je osoba preležala COVID-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati;

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu. Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Od lica koja imaju do 18 godina NE zahteva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova OSIM prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).

II. Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

III. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde ODLAŽU se do 20. avgusta.

To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i slično…

Ekonomske i finansijske mere donosi Vlada Crne Gore

Crnogorska javnost treba da zna da, shodno nedavno usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, mere koje su, osim na zdravlje građana, od uticaja i na ekonomsko i finansijsko stanje u zemlji donosi Vlada Crne Gore. O merama koje će danas biti predstavljene izjasnili su se svi u izvršnoj vlasti.

– Vlada donosi mere koje se odnose na zabranu, odnosno ograničenje ulaska u Crnu Goru, zabranu i ograničenje rada privrednih subjekata, kao i obavljanje drugih delatnosti koje pogoduju prenošenju i širenju zarazne bolesti COVID-19. S druge strane, Ministarstvo zdravlja može, na predlog Instituta za javno zdravlje da naredi mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i mi donosimo naredbe kojima se te mere naređuju – saopštila je Slavojka Šuković, načelnica Direkcije za normativnu delatnost u Ministarstvu zdravlja Crne Gore

To su npr. nošenje maske, držanje odstojanja, određivanje broja prisutnih na otvorenom i zatvorenom prostoru… Dakle, o svim suštinskim odlukama mora da se izjasni kompletna Vlada Crne Gore.

U slučaju potrebe, biće formirana tri COVID centra: Sever, centar i jug, KCCG da radi u punom kapacitetu

– Kao šef Koordinacionog tima za praćenje procesa imunizacije podsećam javnost da smo preduzeli sve mere za što komforniji proces imunizacije za građane Crne Gore. Podsećam da, osim na punktovima, građani u Crnoj Gori mogu se vakcinišu i dalje kod kuće ili na poslu u slučaju da je iz jedne familije prijavljeno dvoje, a iz firme više od četvoro ljudi –

Juče su na zahtev građana, otvorili punktove u Tuzima i Golubovcima. Jokić je pozvao sve građane u svim sredinama da ako imaju slične potrebe da reaguju i da se obrate podgoričkom Domu zdravlja.

Pročitajte još:

– Od ponedeljka, 2. avgusta pa do kraja septembra u Crnoj Gori će stići preko 100 hiljada Fajzer vakcina. One će stizati u manjim kontigentima na nedeljnom nivou i biće deljene svim crnogorskim gradovima jer smo prethodno obezbedili uslove da svaki dom zdravlja ima mogućnost da čuva ove vakcine na propisanoj temperaturi. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je u Skupštini nedavno saopštila da u Crnoj Gori trenutno raspolaženo sa 326 COVID postelja koje momentalno mogu biti proširene na 830. U tom smislu vas informišem da ćemo, u slučaju potrebe, zdravstveni sistem organizovati tako da ćemo COVID pacijente usmeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa: sever, centar i jug. Ističemo da će Klinički centar Crne Gore morati da radi u punom kapacitetu, uz naravno, određeni broj i COVID postelja – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike