Drama na Šar-planini: Skijašicu iz Danske napao medved - ugrizao ju je za nogu

05.03.2024 | 17:48

Povređena Dankinja je odmah prebačena u tetovsku bolnicu, gde je joj je očišćena i sanirana rana

Copyright Profimedia

Direktor Centra za krizni menadžment (CMC) Stojanče Angelov otkrio je detalje napada medveda na skijašicu iz Danske, precizirajući da se incident dogodio jutros na Šar-planini u Severnoj Makedoniji, u mestu Jelak i van ski staze.

Angelov je rekao da je medved napao dansku skijašicu koja se kretala u desetočlanoj grupi.

- Svratili su da se odmore kod stabala jelki, ali su blizu bila dva mala medveda od kojih je jedan odmah iskočio, a onda se u strahu za svoje mladunče pojavio veliki medved koji je skijašicu napao tako što ju je ugrizao za nogu - rekao je Angelov.

Povređena Dankinja je odmah prebačena u tetovsku bolnicu, gde je joj je očišćena i sanirana rana. Nakon previjanja ona je napustila bolnicu.

- Angelov je ukazao da je u poslednjih godinu dana na Šar-planini sve veći broj izveštaja o pojavljivanju medveda. CMC će inicirati nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Nacionalnog parka Šar-planina, kako bi se pronašlo rešenje koje će za planinare smanjiti rizik od opasnosti da se sretnu sa ovim životinjama - rekao je Angelov.

On je istakao da je reč o teritoriji kojoj medvedi prirodno pripadaju, ali je cilj da se ovakve neželjene pojave, kada medved u strahu za svoje mladunce nasrne na čoveka, svedu na minimum, preneli su skopski mediji.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug