Crnogorci ostaju bez neradne nedelje? Ministar predložio izmene zakona

19.02.2024

21:26

0

Ovo nije prvi put da se mogućnost uvođenja radne nedelje vrati u Crnoj Gori, ali su svi dosadašnji pokušaji propali

Crnogorci ostaju bez neradne nedelje? Ministar predložio izmene zakona
Copyright Profimedia

Crna Gora mogla bi da ostane bez neradne nedelje, jer je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj predložio da se pravilo izmeni tokom turističke sezone.

Kako javljaju podgorički mediji, Đeljošaj predlaže da nedelja bude radna u trgovinama u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara.

Ministar je Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini poslao Sekretarijatu za zakonodavstvo na mišljenje, nakon čega je potrebno da ga usvoji Vlada Crne Gore, a potom i Skupština.

Foto: Pixabay
 

Nacrtom zakona predviđeno je da se trgovina na veliko i trgovina na malo može obavljati nedeljom od sedam do 15 časova ili 15 do 23 časa, osim u šoping centrima u kojim se trgovina na malo može obavljati samo u vremenu od 10 do 18 časova.

Trgovci koji obavljaju trgovinu na veliko i/ili trgovinu na malo mogu to raditi samo u jednom prodajnom objektu na teritoriji pojedine (jedne) jedinice lokalne samouprave.

Predloženo je da ​trgovci treba da obaveste nadležni inspekcijski organ u kom će prodajnom objektu obavljati trgovinu, kao i u kom vremenu, najkasnije 15 dana pre početka obavljanja trgovine.

Trgovac je dužan da zaposlenom koji obavlja rad nedeljom omogući da kao dan sedmičnog odmora koristi prvu narednu subotu.

Ovo nije prvi put da se mogućnost uvođenja radne nedelje vrati u Crnoj Gori, ali su svi dosadašnji pokušaji propali.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike