Užasan teror nad Srbima povratnicima: Nerasvetljeni nestanci, učestali fizički napadi, a institucije FBIH ništa ne čine da ih zaštite!

30.01.2024

17:42

0

Ovo je drugi napad na Simićevu, a da ni prvi iz avgusta nije rasvetljen. Primetno je da se kod nerasvetljenih napada na povratnike u FBiH, isti redovno ponavljaju

Užasan teror nad Srbima povratnicima: Nerasvetljeni nestanci, učestali fizički napadi, a institucije FBIH ništa ne čine da ih zaštite!
Tumare - Copyright Printscreen/Youtube/RTRS vijesti

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je od MUP-a Federacije BIH i MUP-a Kantona Tuzla da preduzmu sve mere na zaštiti srpskih povratnika i hitno otkriju lice koje je napalo Radmilu Simić iz lukavačkog naselja Tumare.

- Ovo je drugi napad na Simićevu, a da ni prvi iz avgusta nije rasvetljen. Primetno je da se kod nerasvetljenih napada na povratnike u FBiH, isti redovno ponavljaju. Žalosno je da nisu otkriveni počinioci zlodela na Vozući, napada na staricu u Mostaru, kao ni učesnici incidenata u Konjicu i Zenici - rekao je Nešić i dodao: 

Youtube/FTV
 

- Ako MUP FBiH nije u stanju ili ne želi da osigura bezbednost srpskih povratnika, onda to treba i da kažu. Cilj ovakvih napada jeste da se i ono malo srpskih povratnika u FBiH iseli. Neshvatljivo je da do danas nije rešen prošlogodišnji nestanak starice Јovanke Đurić iz Tumara, da je Simićeva napadnuta već drugi put, a da nije povećan stepen bezbednosti i da nisu preduzete mere za zaštitu srpskih povratnika u Tumare - naveo je Nešić i podsetio da je u opštini Lukavac pre tri godine nestao i Vaskrsije Tubić i da ni ovaj slučaj još nije rasvetljen.

- Nažalost, Srbi u FBiH su došli u situaciju da se svako jutro pitaju - "jesmo li svi na broju i ko je noćas napadnut?', a da lokalne vlasti prema njima nemaju ni toliko empatije da osude napade i zaštite ih - naveo je Nenad Nešić, poručivši da će se lično zauzeti da Republika Srpska pruži pomoć i zaštitu Srbima koji žive u FBiH. 

U Federaciji BIH gluvi i nemi na nasilje koje trpe Srbi povratnici 

Direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović izjavio je da su u Federaciji BIH i nemi i gluvi na nasilje koje trpe povratnici i da uskoro na nivou BIH sledi razgovor o ovoj temi. Davidović je rekao da to potvrđuje i poslednji napad na srpske povratnike u selu Tumare kod Lukavca, za koji još niko nije odgovarao.

- Samo u tom selu Tumare desilo se nekoliko napada na povratnike i još nemamo informacije o tome ko su počinioci. Za ove napade niko ne odgovara i federalna Vlada, umesto da sprečava ovo nasilje, nepronalaženjem počinilaca ovih dela zapravo podstiče nasilje - istakao je Davidović u izjavi za Srnu. On je rekao da je "dejtonska obaveza" Vlade FBiH da kreira sigurno okruženje za povratnike, dok se u stvarnosti svedoči o gotovo sedmičnim i mesečnim napadima na srpske povratnike tamo gde su u manjini.

- Zbog celokupne situacije zatražićemo reakciju institucija na nivou BiH - istakao je Davidović i najavio da će izabrani predstavnici Srba i povratničkih udruženja o ovoj problematici uskoro razgovarati sa ministrima u Savetu ministara radi pronalaženja rešenja i preventivnog delovanja, kao i o drugim aktuelnim pitanjima s kojima se suočavaju povratnici. 

Napad na Srbe povratnike u selu Tumare u Federaciji BiH uz poruke ,,vi nemate šta da tražite ovde"

U selu Tumare u opštini Lukavac došlo je do novog napada na Srbe povratnike u FBiH, kada je Radmilu Simić fizički napao maskirani muškarac.

U trenutku kada je Radmila izlazila iz kuće, usred dana, napao ju je nepoznati muškarac i pretio joj da će da je zapali, ali je ona, kako je rekla, uspela da se odupre i potom telefonom pozove supruga koji je u obližnjoj šumi sekao drva. Policija je obavila uviđaj, ali počinioca još nisu pronašli.

To je drugi napad u poslednjih pet meseci na Srbe povratnike, zbog čega su oni uznemireni i tražili su hitan sastanak sa nadležnima.

Predsednik Mesne zajednice Tumare Ljubiša Mijatović izjavio je da to nije prvi napad i da su posle jednog napada letos četiri porodice rešile da odu, kao i da još njih to planira da uradi. 

- Napad na povratnika koji je u veoma lošoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji, ne znam čemu to vodi, mnogo smo zabrinuti - rekao je Mijatović.

Troje Srba povratnika sa ovog područja godinama se vode kao nestali, a jedno lice podleglo je povredama zadobijenim od premlaćivanja. Poslednja otvorena provokacija dogodila se 14. januara, na Mali Božić, kada su lovci sprečili Srbe da obiđu groblja.

- Kažu "vi nemate šta tražiti ovde", rekao je Ratko Nikolić, predsednik Mesne zajednice Donja Brijesnica.

Loša bezbednost, lov divljači oko povratničkih kuća i naselja i veoma loša infrastruktura - problemi su koje su zajednički definisali predstavnici svih osam povratničkih mesnih zajednica. Oni su tražili sastanak sa nadležnima od novembra prošle godine, ali odgovor još nisu dobili. 

Fizički napad na Radmilu Simić, srpsku povratnicu u Tumare, izazvao je strah kod malobrojnih Srba tog područja koji su nezadovoljni što lokalne vlasti i policija ignorišu zahtev da se održi zajednički sastanak o narušenoj bezbednosnoj situaciji. Simićeva je napadnuta usred dana na kućnom pragu, o čemu je 26. januara obaveštena i policija koja je izvršila uviđaj, ali nije pronašla počinioca.

U Tumarama je 30. jula prošle godine nestala Јovanka Đurić (89) koja do danas nije pronađena. Pre tri godine nestao je Srbin povratnik u naselje Komari, mesna zajednica Milino Selo, a 2022. godine Vaskrsije Tubić iz Donje Brijesnice kod Lukavca.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike