Hrvati u 2024. tri puta izlaze na izbore!

02.01.2024

10:50

0

Evropski izbori biće održani u junu ove godine, predsednički u Hrvatskoj krajem decembra, dok se kao mogući termin održavanja parlamentarnih izbora pominje april

Hrvati u 2024. tri puta izlaze na izbore!
Zagreb - Copyright Pixabay

 Hrvatska naredne godine ulazi u super izbornu godinu kada će njeni građani čak tri puta izlaziti na birališta da bi glasali na evropskim, parlamentarnim i predsedničkim izborima, od kojih se mnogo očekuje.

Evropski izbori biće održani u junu ove godine, predsednički u Hrvatskoj krajem decembra, dok se kao mogući termin održavanja parlamentarnih izbora pominje april, ali se ne isključuje mogućnost da budu održani već u februaru.

HDZ uveren u treći mandat

Vladajući HDZ je uveren da će osvojiti i treći mandat na vlasti, a prema poslednjim istraživanjima objavljenim u medijima, lider te stranke i aktuelni premijer Andrej Plenković je najpoželjniji za premijera buduće vlade.

Na drugom mestu ga sledi njegov nekada partijski kolega, aktuelni gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji predvodi opozicioni Domovinski pokret. Prema rejtingu stranaka, HDZ je vodeća sa nešto više od 25 odsto podrške i jača je od samog Plenkovića, sledi je i dalje najuticajnija opoziciona SDP, dok je najviši skok na lestvici popularnosti zabeležio Penavin Domovinski pokret. Do tog skoka je došlo tokom i nakon obeležavanja Dana sećanja na žrtvu Vukovara, 18. novembra, kada su prema Penavinoj zamisli, Kolonu sećanja predvodili pripadnici HOS-a, koji su sa dignutom desnicom uzvikivali ustaški pozdrav "za dom spremni".

Sve to se događalo naočigled celog državnog vrha Hrvatske, pa i predsednika Republike Zorana Milanović, koji je ranije bio prepoznat po tome da je napuštao svaki skup ako bi se na njemu pojavili pripadnici HOS, koji na crnim majicama imaju utisnuti grb sa ustaškom šahovnicom i ustaškim pokličom ZDS. Uz to,

Domovinski pokret je poene stekao na zabrani predstavnicima Srpskog nacionalnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke, predvođene liderom Miloradom Pupovcem da tradicionalno dan pre zvaničnog obeležavanja Dana sećanja na vukovarske žrtve u Dunav spuste venac namenjen svim žrtvama proteklog rata. Penava tvrdi da će izborni rezultati mnoge iznenaditi.

"Siguran sam da će Domovinski pokret sastaviti iduću vladu. Hoće li to biti HDZ, hoće li to biti delovi HDZ-a, ostaje da se vidi, ali će se mnogi iznenaditi rezultatima", uveren je Penava.

O činjenici da premijer Plenković kaže da nema šanse da će HDZ ići u koaliciju s nekim ko ucenjuje, Penava kaže da Plenković ne stoji dobro i da je to jasno hrvatskoj javnosti. Iako datum parlamentarnih izbora još nije poznat, kampanja je uveliko počela i dok vladajući u prvi plan neprestano ističu svoja dostignuća tokom dva mandata, od kojih su neka nesporna, kao što je prelazak sa kune na evro i ulazak u šengen zonu, razjedinjenoj hrvatskoj opoziciji je lajtmotiv korupcija u aktuelnoj vlasti.

Činjenica je da je Vladu premijera Plenkovića tokom dva mandata napustilo 30 ministara, od kojih su samo dvoje otišli svojevoljno, iz ličnih razloga ili radi prelaska na drugi posao, dok su ostali smenjeni nakon hapšenja ili zbog umešanosti u različite afere i koruptivne radnje. Jedna od najvećih u ovoj odlazećoj godini je bila afera "gas za cent" u kojoj je Hrvatska elektroprivreda (HEP) za, najblaže rečeno, diskontne iznose prodavala viškove gasa, a najvećim delom ih je kupovalo Prvo plinarsko društvo (PPD) u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata Pavla Vujnovca, dobila je na neki način epilog tek pod velikim pritiskom opozicije tako što je Plenković smenio predsednika uprave HEP-a Frana Barbarića, dok je ministar privrede Davor Filipović "pao" zbog ličnog specijalnog savetnika, koji je reketirao medije.

Sudeći prema analitičarima i medijima, već sada bi se moglo reći da su velike šanse da će se nakon zatvaranja birališta i prebrojavanja glasova u Hrvatskoj dugo pregovarati o sklapanju postizborne koalicije, kao i da će tako, kako kažu, "sklepana koalicija" verovatno biti vrlo heterogena. Jer, oni procenjuju da nijedna od stranaka neće moći samostalno da formira vlast, pa se kao moguća postizborna koalicija pominje čak i HDZ, Domovinski pokret i SDSS.

Za sastavljanje Vlade potrebna je većina od najmanje 76 poslanika, od 151 koliko ih je u hrvatskom parlamentu. Registrovane su i neke nove stranke, a ulazak u politiku i kandidaturu za premijera najavio je i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Todorić je tužio državu Hrvatsku nakon što mu je, kako tvrdi, aktuelna vlast otela koncer, a nakon što je sud iz predmeta izopštio izveštaj o finansijskom veštačenju kao pravno nevažeći, bivši vlasnik Agrokora je uveren da će pravda biti na njegovoj strani. U slučaju da Todorić dobije sudski spor protiv države, Hrvatsku bi to moglo da košta više od sedam milijardi evra.

Predizborna koalicija već dogovorena

Predizbornu koaliciju su već dogovorile stranke Fokus, Istarski demokratski sabor, Narodna stranka - reformisti i Primorsko goranski savez. Njihovi predsednici Davor Nađi, Dalibor Paus, Radimir Čačić i Darijo Vasilić istakli su da se kanduju protiv HDZ-a te da nakon izbora neće učestvovati u vladi sa tom strankom.

Čačić ne odbacuje mogućnost podrške manjinskoj vladi, jer bi, kako kaže, prema njegovom ličnom sudu, manjinska vlada bila jako zdrava za Hrvatsku budući da je previše "bahatluka" i "zloupotrebe vlasti u ovoj zemlji".

Izbori za Evropski parlament

Izbori za Evropski parlament u Hrvatskoj biće održani od 6. do 9. juna naredne godine, kada se održavaju i u drugim zemljama članicama EU. Ovi izbori su važni jer pokazuju raspoloženje birača i njihov stav o EU i političkim pitanjima koja se tiču Evrope. Hrvatska ima 12 zastupnika u Evropskom parlamentu a među njima su članovi raznih stranaka, kao i nezavisni kandidati. Oni su odgovorni za predstavljanje interesa Hrvatske i njenih građana u EU i učestvuju u donošenju odluka i zakona koji se odnose na celu Evropsku uniju. H

rvatska je dosad već triput izlazila na izbore za Evropski parlament – po ulasku 2013., samo godinu dana kasnije 2014. i ponovo 2019. Krajem 2024. godine građani Hrvatske će i treći put na birališta, da bi birali šefa države. Očekuje se da, kao i na izborima na kojima je pobedio Zoran Milanović, prvi krug bude održan krajem decembra naredne godine. Bude li drugog izbornog kruga on će biti održan početkom 2025., do kada i aktuelnom predsedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat. Još nema najava ko će biti kandidati za predsednika Hrvatske. (Kraj) zn/lol

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike