Vraćena obnovljena kupola na Saborni hram u Zagrebu

10.12.2023

22:27

0

Vraćanje kupole teške pet tona jedan je od poslednjih velikih zahvata na obnovi zagrebačke Saborne crkve

Vraćena obnovljena kupola na Saborni hram u Zagrebu
Saborna crkva - Copyright Vikipedia

Posle gotovo godinu dana rekonstrukcije, na Hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu vraćena je kupola oštećena u zemljotresima 2020. godine.

Vraćanje kupole teške pet tona jedan je od poslednjih velikih zahvata na obnovi zagrebačke Saborne crkve, saopšteno je iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Ovaj istorijski događaj pratili su u petak predstavnici medija, kao i veliki broj građana okupljenih na Cvjetnom trgu, objavljeno je danas na sajtu SPC.

- Nova kupola je nešto teža zato što je mlado drvo i bakar je deblji. Ta kupola kao produkt Hermana Bolea je jedna od najlepših u Zagrebu - rekao je za HRT Radivoje Jovičić, akademski slikar i viši konzervator-restaurator, koji je gotovo godinu dana radio na rekonstrukciji.

Vikipedia
 

Josip Galić, projektant i nadzorni inženjer, kazao je da je projekat sprovođen sporo, kao i svi projekti obnove istorijske baštine, jer je potrebno uključivanje posebnih stručnjaka koji su zauzeti zbog obnove velikog broja crkava u Zagrebu i Sisku.

- Na crkvi je možda najzahtevniji bio čelični deo, pojačanja krovišta i zvonika. Što se tiče kupole, to je standardna rekonstrukcija. Računamo da će trajati narednih sto godina -kazao je Galić.

Protojerej-stvarofor Duško Spasojević, starešina hrama, rekao je da vraćanjem rekonstruisane kape zvonika završavamo važnu celinu obnove hrama Preobraženja Gospodnjeg.

- Ostaje nam oltar koji ćemo završiti uskoro - naveo je Spasojević.

Obnovljenu kupolu skinutu 13. januara ove godine, krajem septembra osveštao episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Veliki doprinos obnovi zagrebačkog Sabornog hrama, kao i narodu čiji su domovi postradali u zemljotresima na Baniji, dao je i patrijarh srpski Porfirije, navodi se u saopštenju SPC.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike