Hrvat i Nemac postavljali improvizovane eksplozivne naprave, pa iznuđivali novac? Podignuta optužnica u Rijeci

26.11.2023

15:01

0

Oni se terete da su ih postavljali u blizini objekata u vlasništvu hotelskog društva i trgovačkog društva

Hrvat i Nemac postavljali improvizovane eksplozivne naprave, pa iznuđivali novac? Podignuta optužnica u Rijeci
Hrvatska policija - Copyright Printscreen / Youtube / AlJazeera

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci podiglo je optužnice protiv hrvatskog i nemačkog državljanina zbog postavljanja eksplozivnih naprava i iznuda na širem riječkom području u aprilu i maju ove godine.

Optužnica je podignuta na Županijskom sudu u Rijeci protiv 34-godišnjeg hrvatskog državljanina i 53-godišnjeg nemačkog državljanina nakon sprovedene istrage zbog počinjenih pet kažnjivih dela iznude, isto toliko kažnjivih dela dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom i kažnjivih dela nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih naprava i jednog dela krivotvorenja isprave, preneo je portal Index.hr.

Oni se terete da su od 16. aprila do 28. maja 2023, na području Opatije, Rijeke i Kostrene, postavljali improvizovane eksplozivne naprave u blizini objekata u vlasništvu hotelskog društva i trgovačkog društva.

Postavili brojne eksplozivne naprave

Prvu napravu postavili su 17. aprila pored hotela u Opatiji i potom, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protivvrednosti od 3.9 miliona evra, uz pretnju da će nastaviti sa postavljanjem eksplozivnih naprava i da će ih aktivirati ako im se ne ispune zahtevi.

U blizini trgovačkog centra u Rijeci 21. maja postavili su i aktivirali jednu improviziranu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu. 

Potom su ponovili zahtev za isplatom, ovog puta 4.6 miliona evra u kripto valuti.

Još jednu eksplozivnu napravu su postavili i aktivirali kod upravne zgrade trgovačkog društva 28. maja.
Profimedia
 

Pronađene su još dve eksplozivne naprave u blizini, ali njih nisu uspeli da aktiviraju, navodi ŽDO u Rijeci. 

ŽDO u Rijeci u saopštenju ne navodi o kojim je preduzećima reč, ali hrvatski portal piše da su to hotelsko društvo Liburnia riviera hoteli i trgovačko društvo Plodine. 

Eksplozivne naprave postavljali su kod luksuznog hotela Ambasador u Opatiji i trgovačkih centara Plodina u Rijeci i Kostreni i kod upravne zgrade Plodina na Pećinama u Rijeci.

Obojica su zadržani u istražnom zatvoru, u kom se nalaze od hapšenja, 29. maja.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike