Ustaški i nacistički simboli na pravoslavnom groblju u Dalmaciji: Ludilu nema kraja, osvanule i jezive poruke - "Četnici, odlazite!"

09.11.2023

11:13

0

Autor: M.M.

Objavljene su fotografije na kojima se vide ispisani ustaški simboli na ulazu u pravoslavno groblje na Bribiru

Ustaški i nacistički simboli na pravoslavnom groblju u Dalmaciji: Ludilu nema kraja, osvanule i jezive poruke - "Četnici, odlazite!"
Oskrnavili i srpsko groblje - Copyright Profimedia

Na Fejsbuk stranici "Eparhija dalmatinska" osvanula je objava koja je potresla mnoge.

Objavljene su fotografije na kojima se vide ispisani ustaški simboli na ulazu u pravoslavno groblje na Bribiru.

Kako navode, pre tri dana je meštanin Bribira u Dalmaciji čuvao svoje stado ovaca kada je video jezive natpise na zidinama kulturno-istorijskog kompleksa Bribirska glavica.

Naime, na zidu je nacrtana zastava Hrvatske sa slovom "U", a pored zastave napisano je „ZDS“ i „Četnici, odlazite!“. Takođe, na obe strane stubova kapije ulaza u groblje vidno su ispisana fašistička obeležja: slovo „U“ i svastika.

Jezivim ustaškim i nacističkim simbolima oskrnavljena je i porodična grobnica porodice Gnjidić koja se nalazi pri samom ulazu u groblje. O svemu je odmah obaveštena policija, koja je nakon 40 minuta izašla na mesto događaja i izvršila uviđaj.

Dalje se navodi da je i nekoliko dana ranije u Ravnokotarskoj parohiji na crkvenoj ogradi napisano: „Čede, niste dobrodošli!“, kao i ustaško obeležje i pozdrav „Za dom spremni!“.

Sličnim simbolima išarana je tabla na izlasku iz sela Kašić i ulasku u Islam Grčki.

Dalje u saopštenju piše:

- Sa velikim žaljenjem primorani smo da javnost izvestimo o ovim nečovečnim delima koja su umnogome uznemirila meštane pomenutih sela, kao i celokupnu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim izgredima pojedinci koji su i dalje zarobljeni u nekim prošlim, svima nam nemilim vremenima, pokušavaju da naruše bratske i dobrosusedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i, koliko god nas oni naljutili i pogodili, ne smemo dozvoliti da u toj nameri uspeju. Svako ko veruje u Gospoda, bez obzira na koji Mu se način moli, osudiće ovakve postupke, jer je i više nego jasno da Bog prema svakome čoveku gaji neizmernu ljubav i milost, te da bilo kakve zlonamerne radnje urađene „u ime i zaštitu„ neke vere, nikako ne mogu imati legitimitet, kako pred zajedničkim nam Bogom, tako ni pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara - napisali su i dodali:

 

 

- Dok ovakvi incidenti koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine najčešće ostaju nesankcionisani, a njihovi počinioci nepoznati, za slične izgrede napravljene u virtuelnom svetu ovih dana je uhapšen jedan Srbin poreklom iz Hrvatske. On je zbog objava na svom fejsbuk profilu osuđen na 15 dana zatvora uz navod da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Svako ponašanje koje podstiče nacionalizam i versku diskriminaciju najstrože osuđujemo, bez obzira sa koje strane ono došlo i u vezi s tim smatramo da bi i posledice za takva nedela morale za sve da budu jednake. Na nama je, kao ljudima i kao hrišćanima da pokažemo da za mržnju nema mesta kako u našim srcima, tako ni u javnom prostoru. Zbog toga pozivamo svu braću i sestre u Hristu da nam pomognu da se ovakvi incidenti u budućnosti spreče, te da ukoliko primete bilo kakve neprimerene radnje o tome odmah obaveste nadležne organe.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike