Ko je novi predsednik Skupštine Crne Gore? Pogled na političku karijeru Andrije Mandića (FOTO)

30.10.2023 | 18:17

Autor: Redakcija 24sedam

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" pobedio je režim Mila Đukanovića

Copyright Andrija Mandić, 24sedam/ Goran Sivački

Danas je na konstitutivnoj sednici Skupštine Crne Gore a poziciju predsednika Skupštine izabran je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić.
Lider srpskog naroda u Crnoj Gori, rođen je 19. januara 1965. godina.

Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Pre aktivnog političkog angažmana, bio je uspešan preduzetnik. Kao direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. U saradnji sa Metalurško-tehnološkim fakultetom iz Podgorice radio je na projektovanju, izradi i instaliranju opreme za livenje aluminijuma, kao i na komercijalnom metalurškom inženjeringu.

Jedan je od osnivača Srpske narodne stranke, a od 2003. do 2009. godine bio je predsednik SNS-a. U Vladi nekadašnje SRJ obavljao je funkciju zamenika ministra za privredu. Bio je na čelu koalicije „Srpska lista“, i njen predsednički kandidat na izborima 2008. godine.

Andrija Mandić, 24sedam/ Goran Sivački
 

 

Ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića, 24. januara 2009. godine, osnovana je Nova srpska demokratija. Andrija Mandić je od tada na čelu te političke organizacije koja je bila najjača opoziciona stranka, a od tog datuma je vladajuća partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata.

Od 2012. godine, osnivač je i član predsedništva Demokratskog fronta. Bio je nosilac liste „Demokratski front – Mi ili on“ na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Mandić je postato deseti predsednik Skupštine od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, a njegovi prethodnici su bili Risto Vukčević, Svetozar Marović, Vesna Perović, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Darko Pajović, Ivan Brajović, Aleksa Bečić i Danijela Đurović. U vreme SFRJ na čelu Skupštine Crne Gore bilo je 17 predsednika, a u periodu knjaževine i kraljevine Crne Gore njih petorica.

 

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" pobedio je režim Mila Đukanovića i sa drugim predsednicima stranaka ovog saveza i ostatkom dotadašnje opozicije smenio vlast DPS-a po prvi put od 1989. godine.

Od 2001. godine do 2020. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore. Na parlamentarnim izborima (2020), na molbu mitropolita Amfilohija, ustupio je svoj poslanički mandat i mesto na poslaničkoj listi drugoj osobi.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

 

Bio je član delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i član Ustavnog odbora, Odbora za bezbednost i odbranu, Odbora za antikorupciju i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Bio je predsednik anketnih odbora i komisija za kontrolu postupka privatizacije.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam