Pretnje pred ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju: Ne miruje Crna Gora, MUP uputio apel

20.08.2021

18:13 >> 06:08

0

Poslednjih dana podignute su tenzije, jer se brojne organizacije i udruženja, ali i pojedini zvaničnici, protive ustoličenju mitropolita u cetinjskom manasti

Pretnje pred ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju: Ne miruje Crna Gora, MUP uputio apel
Copyright 24sedam/Mitropolija.me

Iako još zvanično nije potvrđeno, patrijarh srpski Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, navodi se u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, prenose podgorički mediji.

Doček za patrijarha Porfirija predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će biti održana i velika večernja služba u 18 sati. Da podsetimo, Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

pročitajte još

Poslednjih dana podignute su tenzije, jer se brojne organizacije i udruženja, ali i pojedini zvaničnici, protive ustoličenju mitropolita u cetinjskom manastiru.

Zbog brojnih pretnji i najavljenih protesta, Agencija za nacionalnu bezbednost razmatra načine organizacije ceremonije, koja će poslednjeg trenutka biti tajna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom najnovijih pretnji ubijanjem na Cetinju, poručujući da će postupiti u skladu sa nadležnostima, te da će sačuvti mir i sigurnost.

-Čuvajmo jedni druge. Gradimo, a ne razarajmo. Stvarajmo, a ne rušimo, poručili su iz MUP-a.

Pixabay

Na Tviteru se, naime, pojavio snimak nepoznate muške osobe sa neprimerenim i pretećim porukama uoči ceremonije ustoličenja episkopa Joanikija za mitropolita.

pročitajte još

U prilog podeljenosti govori i činjenica da je Gradska skupština Cetinja zakazala vanrednu sednicu za 27. avgust. Inicijativu je podneo odbornik SDP-a Nikola Ðurašković, obrazloživši da su razlozi za usvajanje zaključka o sprovođenju aktivnosti očuvanja građanskog mira vezani za aktuelnu bezbednosnu situaciju koja, kako navodi, može biti narušena u susret 5. septembru.

On optužuje SPC da decenijama vređa i negira Crnogorce, te da je otvoreno uticala na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija.

-Taj čin mogu organizovati na drugom mestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbeći nepotrebne tenzije, naveo je, između ostalog, Ðurašković.

Tenzije je podigao i današnji incident, kada sveštenstvu Mitropolije crnogorsko primorske nije omogućeno služenje liturgije povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg u ckrvi na Ivanovim Korotima. Naime, predstavnici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve još sinoć su se zabarikadirali u toj crkvi. Događaj, u kome su učestvovala tri sveštenika i nekoliko građana, obezbeđivale su jake policijske snage, a prolaz ka Lovćenu bio je blokiran.

RTV Cetinje printscreen

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je policiji, iako nije dužna da prijavljuje verske obrede, da će služiti danas liturgiju u crkvi na Ivanovim Koritima. Ističu da je sasvim jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju.

-Koristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi, poručuju iz Mitropolije.

Tenzije podiže i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan koji je pozvao predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori da spreče ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Kašćelan traži da “apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mesto”.

Pozivajući se na uvažavanje verskih prava i sloboda, Kašćelan kaže da veruje da “očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet“.

Protojerej Igor Balaban, koordinator Pravnog saveta Mitropolije s druge strane poručuje da je Cetinjski manastir vekovna i neotuđiva svojina Crkve, te da svako pozivanje na navodno vlasništvo Prestonice nad Cetinjskim manastirom jeste  pokušaj prevare građana i celokupne javnosti u pokušaju podizanja tenzija i lažnog predstavljanja vrlo jasnih, nespornih i lako proverljivih istorijskih i pravnih činjenica.

-Svojinu nad Cetinjskim manastirom je uvek imala i danas ima Mitropolija, navodi on i poručuje da je crnogorskom društvu u ovom trenutku potrebna istina, pravda i mir, a ne laž, klevete, mržnja i pozivi na nasilje.

pročitajte još

Grupa građana Cetinja, pravoslavnih vernika, obratila se javnosti sa porukom da su počastvovani što je vladika Joanikije, dugogodišnji iguman Cetinjskog manastira i rektor Cetinjske bogoslovije, izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog, Srpske Pravoslavne crkve, te da smatraju da njegovo ustoličenje treba da se obavi po crkvenom poretku, u gradu u kom su stolovali svi njegovi prethodnici, a na način koji poštuje sve postojeće propise države Crne Gore.

Dodaju da poštuju svačije pravo na mišljenje i mirno protestno okupljanje, ali da Crnu Goru, Cetinje i njihov identitet treba braniti poštovanjem Ustava i zakona države, a ne medijskom hajkom na neistomišljenike. Pozivaju na čuvanje mira i dostojanstva grada kako bi i ubuduće bili sugrađani, komšije i prijatelji kojima je u prvom planu interes Cetinja.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike