I Bosna i Hercegovina potpisala američku izjavu o izbeglicama iz Avganistana: Bez saglasnosti Republike Srpske!?

20.08.2021

14:11 >> 14:42

0

Autor: A.S.

Reč je izjavi koju su Sjedinjene Američke Države inicirale 15. augusta 2021. godine

I Bosna i Hercegovina potpisala američku izjavu o izbeglicama iz Avganistana: Bez saglasnosti Republike Srpske!?
Copyright Avganistan, Tanjug/AP Photo/Jafar Khan

Bosna i Hercegovina se pridružila Zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu, objavio je sarajevski portal “Kliks”.

Iako na sajtu Stejt departmenta još nije stavljena na listu, BiH se pridružila listi od 100 zemalja.

U međuvremenu, Sputnjik je došao do saznanja da Republika Srpska nije obaveštena da je BiH potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu.

Pročitajte još:

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je samoinicijativno donela tu odluku, u Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH nije stigla nikakva informacija s tim u vezi.

– Turkovićevu mnogi doživljavaju kao ministarku spoljnih poslova SDA, a ne BiH. Ona donosi samoinicijativne odluke bez odobrenja Predsedništva BiH, koje je inače nadležno za spoljnu politiku – dodaju iz Banjaluke.

Kako navodi “Kliks”, Ministarstvo spoljnih poslova BiH je odmah htelo da pošalje “zeleno svetlo” za pridruživanje izjavi, ali je čekalo saglasnost Predsedništva BiH, iako to nije bilo neophodno.

Reč je izjavi koju su Sjedinjene Američke Države inicirale 15. augusta 2021. godine, prenosi Sputnjik.

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.

Pročitajte još:

Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu.

Podsetimo, i Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike