Ko su bivši direktori crnogorskih škola koji su besomučno arčili državnu imovinu?

21.08.2021

11:09 >> 11:14

0

Autor: M. I.

Očekuje se da inspekcije finansijskoj poslovanja nekih škola počnu naredne nedjelje i to od direktora protiv kojih su već bili osumnjičeni za malverzacije,

Ko su bivši direktori crnogorskih škola koji su besomučno arčili državnu imovinu?
Copyright Pixabay/Wokandapix

Nakon što je crnogorsko Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta donelo odluku o smeni gotovo 250 direktora škola, kada se u opozicionoj javnosti digla prašina, jer se smatra da se radi o političkoj smeni, postaje jasno da se ne radi samo o tome, jer se očekuju istrage o finansijskom poslovanju tih direktora.

Kako saznajemo deo članova Nezavsinog sindikata prosvete tražiće od ministarke Vesne Bratić da se ispita finansijsko poslovanje svih škola i da se rezultati daju na uvid javnosti. Očekuje se da ovih dana započnu inspekcije i to od nekih škola u najmanjim crnogorskim gradovima.

pročitajte još:

– U tim mestima direktori su bili mali bogovi i tako su se ponašali, naročito na severu Crne Gore. Zamislite direktora jedne osnovne škole koji radu u malom mestu i ima mesečna primanja koja čini samo njegova plata, a pored kuće u kojoj živi u svom mestu, ima stanove u Podgorici, kuću na moru i brojne druge nekretnine. To nije mogao zaraditi od plate – kaže jedan sindikalac koji je želeo da ostane anoniman.

Očekuje se da i novi direktori škola u Crnoj Gori predaju finansijske izveštaje o poslovanju svojih kolega od kojih su mnogi, izgleda, besomučno arčili državnu imovinu.

Direktori za koje se sumnja da su počinili krivična dela često su koristili činjenicu da se nalaze u nerazvijenim područjima Crne Gore i od Ministarstva su dobijali ogromne svote novca za renoviranje škola.

– To je bio trenutak kada su neki direktori, fiktivnim računima, obračunima dnevnica, potrošenog materijala itd. uzimali iz budžeta koliko su hteli a u svoje džepove stavljali desetine hiljada evra. Tu su i javne nabavke koje su žestoko zloupotrebljavane – kaže naš sagovornik.

Očekuje se da ova inicijativa odmah zaživi i da će reagovati ministarka Vesna Bratić koja je u više navrata poručila da će se boriti protiv korupcije u obrazovanju. Naš sagovornik smatra da su neki direktori škola, pored toga što su pravili finansijske malverzacije oštetili budžet i zapošljavanjem.

– Veoma je izražen nepotizam. Imamo slučajeva da je u jednoj školi radilo po više članova jedne porodice, i, interesantno, obično iz familije direktora. Oni su odmah dobijali rešenja za stalni radni odnos. Na drugoj strani, politički su zapošljavani i kadrovi bez potrebnog obrazovanja, dobijali rešenja na određeno vreme, s normom od pola časova, a drugu polovinu je odrađivao upravo direktor – ističe naš sagovornik.

pročitajte još:

On naglašava da su malverzacije bile tolike da je bilo slučajeva da bude pokrenut i krivični postupak protiv nekih direktora iako su bili politički jastrebovi Demokratske partije socijalista. Čak ni DPS nije mogao da ih poštedi istrage, ali su uspevali da je zataškaju prebacujući direktora u neku drugu školu, gde bi on nastavio da radi po starom.

Očekuje se da inspekcije počnu upravo od tih direktora protiv kojih je već bila pokrenuta istraga i da se ona dovede do kraja.

Prema nezvaničnim saznanjima inspekcije Ministarstva Vesne Bratić treba naredne nedelje da krenu na teren i idu na sever Crne Gore, a očekuje se da se uključe i inspekcije Uprave prihoda i carina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike