Može li Crna Gora da garantuje bezbednost tokom ustoličenja Joanikija?

22.08.2021

10:47

0

Danas se na Cetinju održava i protest koji šalje istu poruku, a policija obezbeđuje Cetinjski manastir

Može li Crna Gora da garantuje bezbednost tokom ustoličenja Joanikija?
Copyright Youtube printscreen

Sednica Veća za nacionalnu bezbednost sa samo jednom tačkom dnevnog reda – analizom aktuelne bezbednosne situacije u Crnoj Gori, sazvana je za sutra.

Naime, zbog protivljena ustoličenju Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, usledile su pretnje ekstremista i protivnika srpske pravoslavne crkve, koje upozoravaju da neće dozvoliti da ovaj čin bude sproveden na Cetinju.

pročitajte još

Danas se na Cetinju održava i protest koji šalje istu poruku, a policija obezbeđuje Cetinjski manastir.

Uprava policije informisala je Vladu, prenose podgoričke Vijesti, da postoji realna opasnost da deo službenika te institucije posluša “komandu” doskorašnjeg šefa Veselina Veljovića i odbije pojedina naređenja starešina na dan ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Veljović je, naime, nedavno u autorskom tekstu napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Zbog toga je saslušan u Višem državnom tužilaštvu, a nakon ocena iz vrha vlasti da aktuelni savetnik predsednika države Mila Đukanovića poziva na pobunu bezbednosnih snaga i priziva nemire…

Youtube printscreen

I dok srpska pravoslavna crkva očekuje hiljade vernika i pristalica na Cetinju tokom ustoličenja Joanikija, iz Patrotsko-komitskog saveza pozivaju sve koji se protive toj ideji da se tog dana okupe u prestonici i ne dozvole “poniženje Crne Gore”.

Opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njoj bliskim političkim i medijskim krugovima, danima potpiruje tenzije zbog predstojećeg događaja, te se ustoličenje u Cetinjskom manastiru naziva “simboličnim pokoravanjem Crne Gore” i “finalnim korakom u okupaciji”.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike