"Protest na Cetinju je karikatura, ismevanje istorije Crne Gore"

24.08.2021

06:38

0

Autor: A. B.

Reakcija na sramni protest na Cetinju koji je uzeo dosta pažnje javnosti

"Protest na Cetinju je karikatura, ismevanje istorije Crne Gore"
Copyright Youtube printscreen

Protest protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koji je održan u nedelju, jeste “karikatura” i ismevanje crnogorske istorije, rekao je istoričar Predrag Marković.

Ocenio je da “agresivni i besmisleni” stav dela crnogorske javnosti protiv Srpske pravoslavne crkve i Srbije, dugoročno nanosi štetu samo Crnoj Gori.

Pročitajte još:

– To su huliganska posla, više liče na fudbalske navijače nego na vernike. Reći vernik Crnogorske pravoslavne crkve je paradoks, to je sekta za koju je Hare Krišna ozbiljna organizacija – rekao je Marković komentarišući protest na Cetinju.

Smatra da su razlozi protesta politički, a ne verski, i podseća da su Srpska crkva, odnosno svetitelji SPC, stvorili crnogorsku državu, a da oni koji protestuju brane Crnu Goru i njenu tobožnju nezavisnost od matice, prenosi “Tanjug”.

Printscreen/ Youtube

– Crkva je igrala mnogo veću ulogu u stvaranju crnogorske države nego u stvaranju srpske moderne države, koja je nastala bez velikog uticaja crkve. Samo Cetinje je nastalo kod Cetinjskog manastira i cela moderna crnogorska država je nastala kao projekat srpskih vladika – naveo je Marković.

Na konstataciju da su slične tenzije bile i uoči ustoličenja pokojnog mitropolita Amfilohija, Marković je kazao da je tada već bio zaživeo “montenegrinski projekat” koji bi, kako kaže, bio smešan da nema posledica ozbiljne diskriminacije Srba u Crnoj Gori u poslednjih 20-ak godina.

– Procenat Srba u vlasti, na državnim funkcijama je desetak puta manji nego u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika. U Hrvatskoj ima oko 3-4 odsto Srba i proporcijalno su zastupljeni, imaju i ministre, dok u Crnoj Gori živi oko 30 odsto Srba, a doskora nisu imali nijednu zvaničnu funkciju – ukazao je Marković.

Sumnja da tenzije oko ustoličenja mitropolita Joanikija mogu da izazovu veće potrese u Crnoj Gori, ali i da mogu da stvore neprijatnosti jer, kako kaže, agresivna manjina može da napravi dosta štete.

Youtube printscreen

– To će biti test za krhku novu crnogorsku vlast da li je u stanju da uspostavi red prilikom događaja koji je civilizacijski čin, a ustoličenje mitropolita je, pre svega, ljudsko i versko pravo – naglasio je Marković.

Na pitanje zašto Vlada Crne Gore još nije potpisala temeljni ugovor sa SPC, Marković je kazao da u javnosti u Srbiji ne bi trebalo tako oštro da kritikuje premijera Zdravka Krivokapića koji je, kako kaže, pred vrlo teškim izazovima, i naveo je da u Crnoj Gori postoje veći neprijatelji Srbije.

Pročitajte još:

– A to je Milo Ðukanović, koji ne samo što je neprijatelj Srbije, već i svog naroda. Malo ko je do te mere opljačkao svoj narod kao režim Ðukanovića – zaključio je Marković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike