Reka Drava u opadanju: I dalje kritična naselja Drnje, Torčec i jezero Šoderica (FOTO)

09.08.2023

10:53

0

Strašno je gledati šta je voda učinila, čak je i okolno tlo kao sunđer", opisao je zamenik načelnika Opštine Drnje Petar Dombaj

Reka Drava u opadanju: I dalje kritična naselja Drnje, Torčec i jezero Šoderica (FOTO)
Copyright Tanjug/HINA/Ozren Špiranec

 Situacija sa vodotocima u Podravini, gde je reka Drava počela da opada, danas je slična onoj od prethodnog dana, kritična naselja su Drnje, Torčec i veštačko jezero Šoderica gde je poplavljeno 15-ak kuća.

Pozitivno je što vodostaj reke Drave, iz sata u sat, pada u Botovu, ali potpuno povlačenje voda na ovom području potrajaće sigurno par dana, procenio je jutros Tomislav Novosel iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

Zamenik načelnika Opštine Drnje Petar Dombaj kaže da je vodostaj Drave kod Botova 74 centimetra i niži je u odnosu na poneđeljak poslepodne. "Potok Gliboki više ne teče uzvodno što je uzrokovalo prelivanje vode iz jezera Šoderice u koju je pak uticala Drava", rekao je Dombaj.

U mestu Torčec su uspešno odbranjene kuće kojima je takođe pretio potok Gliboki. Ipak, Dombaj upozorava da će biti potrebni dani da se voda potpuno povuče u svoja korita, a štete će, kaže, sigurno biti ogromne

. "Strašno je gledati šta je voda učinila, čak je i okolno tlo kao sunđer", opisao je Dombaj u izjavi za zagrebačku N1 TV.

Tanjug/HINA/Ozren Špiranec
 

Situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji je i dalje kritična, ali pod kontrolom, javila je ova televizija. Čim vodostaj padne ispod 560 cm, situacija je dobra jer voda više ne nadire u jezero. Deo vikendica je odsečeno, ljudi imaju pristup samo čamcima. Zvonko Grgec, načelnik Kancelarije Civilne zaštite u Osijeku je rekao da je vodostaj trenutno na nivou redovnih mera odbrane od poplava.

"Utvrđuju se i popravljuju nasipi na području Karašice, na ušću u Dravu postavljene box barijere visine jednog metra. Radila se priprema i na području grada Valpova, jedan deo je nebranjeno područje, nastoji se zaštiti vikend naselje. Priprema i u opštini Podravskoj Moslavini, jedna porodična kuća je u depresiji. Vrhunac vodenog talasa očekujemo od petka/subote, dočekujemo ga spremni, ali nikad se ne zna", rekao je Grgec.

Martin Srša, načelnik opštine Sveti Martin na Muri, za HTV je rekao je da je situacija s vodostajem puno bolja nego pre četiri dana kada je bio najveći vodostaj reke Mure u istoriji.

Tanjug/HINA/Ozren Špiranec
 

"Reka se vraća u svoje korito, naziru se prve štete, još nismo bili na terenu i videli sve objekte koji su bili poplavljeni. Na sreću nije ih bilo toliko puno koliko ih je moglo biti da je nasip popustio", rekao je Srša.

Istakao je da su glavni turistički objekti ostali sačuvani, ali da je okolina uništena. Prema najnovijim hidrološkim podacima, reka Mura je je u opadanju, sa tendencijem daljeg opadanja. Drava opada do stanice Terezino polje, nizvodno raste s tendencijom porasta. Vodostaji su, navodi se, u domenu srednjih do visokih. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike