Hrvatski meteorolog upozorava: U idućim satima stiže još jedno nevreme! Ova oluja je stigla neverovatnom brzinom

19.07.2023

20:54

0

Nevreme je od Ljubljane do Zagreba došlo za svega sat i po

Hrvatski meteorolog upozorava: U idućim satima stiže još jedno nevreme! Ova oluja je stigla neverovatnom brzinom
U oluji je u Hrvatskoj stradalo troje ljudi - Copyright Printscreen/rain-alarm.com

Snažna oluja je posle Slovenije i Hrvatske pogodila i Srbiju, a hrvatski meteorolog Krunoslav Mikec iz DHMZ-a je upozorio na dolazak novog nevremena.

- Bio je to tzv. mezoskalni konektivni sistem koji je još u prepodnevnim satima bio daleko od naših krajeva, na području Alpa na severu Italije, i postupno se kretao prema istoku, prema Sloveniji i Hrvatskoj, i pritom se pojačao - rekao je Mikac. 

Slična situacija kao u Zagrebu dogodila se i u Ljubljani. 

- Putovao je velikom brzinom. Procena je 20-ak metara u sekundi, odnosno 70-ak kilometara na čas. Tako je udaljenost od Ljubljane do Zagreba prešao za svega sat i po.  Došao je na zagrebačko područje s vetrovima brzine 90-115 km/h, koliko je zabeleženo na meteorološkim stanicama, pri čemu je u svega par minuta, nakon što je vetar ipak malo oslabio, palo i 20-30 litara kiše, što odgovara satnom intenzitetu od 150-200 litara kiše. 

Nastavio je potom putovanje duž Save, prema istoku. Bilo je još jačih udara vetra, npr. u Slavonskom Brodu i preko 120 km/h negde posle 18 sati - dodao je.

Hrvatski meteorolog je naglasio kako to područje i u idućim satima i danima očekuje nestabilno vreme. 

Tanjug/STA/ Deniel Novaković
Nevreme u Ljubljani

- Već sad se na radarskim sistemima može videti kako ima nestabilnosti koje bi ponovo od severa Italije preko Slovenije mogle da se približe našim krajevima već večeras kasno uvečer, pri čemu energije za ovako nešto ipak ne bi trebalo da bude. Lokalno će biti mestimično grada i olujnog vetra.

Zbog klimatskih promena o kojima svi pričamo i kojih smo svesni, trebalo bi da znamo da će ovakvih oluja biti sve češće - zaključio je Mikec. 

Podsetimo, u nezapamćenoj oluji koja je pogodila Zagreb i okolinu, kasnije i Slavoniju, poginulo je troje ljudi, dvoje u Zagrebu, jedan u Slavoniji. U tri zagrebačke bolnice je primljeno više od pedeset ljudi.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike