Svedoci nezapamćenog horora u Sisku: Herojska borba za život nakon napada - "Pucao je bez milosti, ali uspeo sam da mu oduzmem oružje"

02.07.2023

19:53

0

„Bežite, ljudi, bomba“, vikali su policajci pre nego što su ga svladali. Njih 20 sateralo ga je uz rub zgrade i ulaz u podrum na broju 11

Svedoci nezapamćenog horora u Sisku: Herojska borba za život nakon napada - "Pucao je bez milosti, ali uspeo sam da mu oduzmem oružje"
Mesto gde se pucnjava dogodila - Copyright Foto: Index.hr

"Tukao sam se s njim. Udario me kundakom i ciglom, no oteo sam mu pušku", rekao je teško povređeni Tomislav Goronja, stanovnik sisačkog naselja Kanak u kojem je svoj krvavi pohod u subotu počeo rastrojeni N. F. (58).

Pukim čudom ostao je živ, a pomahnitali napadač zapalio mu je kuću pre nego što je pobegao. Tomislav je ostao sa slomljenom rukom te ga je Hitna pomoć, s drugim ranjenim susedima, prevezla do Opšte bolnice Sisak. Tokom nedelje su ga operisali pa je rekao kako ga sve i dalje jako boli.

Naime, pomahnitali 58-godišnjak iz još nepoznatog razloga u subotu posle 19 sati počeo je pucati po ulici Capraške poljane. Doslovno je išao od kuće do kuće i pucao, prenosi 24sata.hr.

Već je zvuk ispaljivanja prva dva metka uznemirio stanare, koji su odmah zvali policiju i Hitnu pomoć. Hici iz njegove „papovke“ doslovno su išli posvuda, a ubrzo je muškarac ubio 45-godišnju komšinicu i teško ranio još njih troje. Tri stanara, među kojima je bilo i dvoje dece, lakše su povređeni tokom bekstva od metaka. Među ranjenima je i Tomislavova majka.

„Rekli su mi samo da je pogođena sačmom, ne mogu još do nje“, rekao je jedva Tomislav.

Upravo ju je on spasio od smrti i pomahnitalog suseda. Nesrećna žena bila je u bašti. Pala je kao pokošena. Sin ju je uzeo pod ruku te ju je, kroz visoku travu i grmlje, izbavio sve do druge ulice i komšija koji su se od metaka skrivali u kući.

Foto: Index.hr/Ustupljene fotografije
 

„Došao je do nas i zamolio nas da mu majku odvezemo na Hitnu. Tomo je ostao s nama neko vreme i rekao je da ide nazad. Molili smo ga da ne ide, da čuva glavu, a ne kuću, no otišao je. Čuli smo da ga je tukao ciglama pre nego što mu je spalio dom“, ispričala je prestravljena stanarka susedne ulice.

No horor je za nju tad tek bio počeo, jer je ubica ubrzo došao u njihovo dvorište.

"Stavila sam ruku na bravu u isto vreme kad i on"

„Sin Marjan odvezao je komšinicu. Bila sam na vratima, želela sam uzeti neki pajser kako bih branila decu, koja su pobegla u kuću. Stavila sam ruku na bravu u isto vreme kad i on. Rekao mi je ‘Pusti me…’. Brže-bolje zatvorila sam vrata te podmetnula koleno i nogu da ne uđe. Polako je hodao oko kuće pa pobegao u polje. Sa sobom je imao nekakvu torbu, pušku nije imao“, ispričala je prestravljena meštanka.

Dodala je kako su mu ruke bile krvave. Njen suprug prisetio se kako su svi imali problema s 58-godišnjakom.

„Pre pet-šest godina već je pretio da će sve pobiti. Bilo bi mi jasno da ga je neko napao pa se branio, ali on za napad nije imao nijedan razlog. Ne znam odakle mu oružje, priča se kako mu je ostalo od rata“, kaže suprug.

Pohvalio je sina Marjana, koji je ispao priseban i pomogao ranjenoj ženi.

Foto: Index.hr/Ustupljene fotografije
 

„Odmah su je primili u bolnicu. Imala je barem pet rana i video sam kako joj je noga razderana. Nisam mogao verovati koliko je, tako ranjena, ostala prisebna“, kaže Marjan.

Potvrdio je da 58-godišnjak nije ni s kim razgovarao.

„Svi su ga se bojali, uvek je bio mrzovoljan i nikad nikoga nije pozdravljao. Znamo da je imao puno ovaca, no verovatno ih je prodao“, kaže Marjan i dodaje kako ga je zvuk pucnjeva uznemirio.

„Čim sam ih čuo, zvao sam prijatelja koji živi nekoliko kuća, da nije on. Nisam znao slavi li nešto. Probudio sam ga, a kad je on shvatio da se puca, pobegao je ka meni. Prve dve patrole stigle su dok su se još čuli meci“, opisao je Marjan.

Slično je rekao i Zoran, čija porodica živi u istoj ulici kao ubica. Nasreću, nisu bili kod kuće, a u naselje su se vratili baš dok se odigravala pucnjava.

„Krenuo sam prema kući i stao na ulici. Video je moj auto, no nastavio je dalje paliti kuće. Uleteo sam pešice te me odmah zaustavila policija. Rekli su mi, ako nema nikog od stanara, da bežim da i mene ne upuca. Ušao sam u auto kad su počele eksplozije, kao u nekim filmovima. Iz auta, koji do tada nije goreo, sukljala je vatra“, rekao je Zoran u jednom dahu.

Dodao je kako je 58-godišnjak napravio takav haos da mu je zvučalo nemoguće da je jedan čovek sam to napravio. Spominjalo se kako je imao Molotovljeve koktele, jer su požari doslovno izbijali jedan za drugim. Na kraju su dve kuće i auto potpuno, a treća kuća i drugi auto delimično izgoreli.

„On je imao neki plan. Nije mogao samo tako to sve napraviti, stariji je čovek. Pa otkud mu hrabrost? On je u pola sata zapalio tri kuće, ranio ljude i ubio tu ženu“, zgrožen je Zoran.

Lečio se na psihijatriji?

Čim je rastrojeni muškarac pobegao u polje, za njim je krenula velika potera. Patrolama su se ubrzo priključiti svi raspoloživi interventni policajci. Blokirali su grad i okolinu te na kraju uhapsili ubicu nekoliko kilometara dalje, u Ulici kneza Domagoja. Navodno mu tamo živi član porodice pa se pokušao sakriti u podrumu zgrade na broju 11.

„Bežite, ljudi, bomba“, vikali su policajci pre nego što su ga svladali. Njih 20 steralo ga je uz rub zgrade i ulaz u podrum na broju 11.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike